(Video) Trump: „Iran se igra s vatrom. Ja mu više nemam što reći!“

Iran se igra s vatrom, prešavši granicu zaliha obogaćenog urana, prokomentirao je američki predsjednik Donald Trump vijest da je Iran proizveo više od 300 kilograma nuklearnih komponenti.

Podsjećamo: radi se o limitu, određenom u sklopu sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz kojega se se SAD povukle u svibnju prošle godine, uvele jednostrane oštre sankcije protiv Teherana, nakon čega je ovaj u više navrata upozoravao i o svom napuštanju istog sporazuma ukoliko njegovi europski potpisnici ne počnu provoditi svoje obveze tj. omoguće nastavak slobodne trgovine s Iranom usprkos američkim sankcijama. Kako se to još uvijek ne događa u mjeri koja bi zadovoljila iranske interese (a radi se u prvom redu o izvozu iranske nafte u EU i diljem svijeta), Iran je počeo s postupnim neizvršenjem preuzetih obveza, a ovih je dana postupno vratio i proizvodnju obogaćenog urana na razinu od prije potpisivanja sporazuma, kako je to potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju, zadužena za praćenje provedbe nuklearnog sporazuma.

Trump je u najnovijem intervjuu Fox Newsu ponovo najavio mogućnost vojnog napada na Iran nakon što je to već bio najavio u prošlom mjesecu poslije iranskog obaranja američkog vojnog drona južno od Hormuškog tjesnaca, i navodno ga zaustavio 10 minuta uoči njegovog početka. Trump je sada izrazio američku spremnost za napad ali i dodao kako se nada „da nećemo morati učiniti ništa“.

„Ne smije se dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja, ne smije se dozvoliti nekim drugim zemljama imati atomsko oružje. To je previše riskantno“, izjavio je američki čelnik.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like