(Video) Trump: Rusija s nama želi sklopiti sporazum o kontroli naoružanja

Foto: armscontrol.org

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Rusija teži sklapanju sporazuma sa SAD-om o kontroli naoružanja.

„Rusija želi sklopiti sporazum o kontroli naoružanja“, izjavio je američki čelnik, dodavši, kako su signali o tome stigli „prije dva tjedna“. Rusija namjerava postići sporazum sa SAD-om po pitanju atomskog naoružanja, kazao je Trump i dodao kako i „mi također to želimo. Mi smatramo kako bi to bilo dobro“.

Time je Trump neposredno opovrgnuo izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u veljači ove godine od ruskih nadležnih državnih tijela (Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova) zatražio da ona više ne iniciraju pregovore sa SAD-om o razoružanju. Putin je tada izjavio slijedeće: „Pričekat ćemo dok naši partneri sazriju do razine kada će s nama voditi ravnopravan i sadržajan dijalog po toj važnoj temi, i za nas, i za naše partnere, i za cijeli svijet“… „svi prijedlozi Moskve u toj sferi ostaju na stolu, vrata za pregovore su otvorena.“ Drugim riječima, ruski je čelnik tada inicijativu za pokretanje dijaloga prebacio na američku stranu.

A novi ruski „signali“ koji su u Bijelu kuću stigli „prije dva tjedna“, ukoliko je Trumpova informacija točna, a vjerojatno je s obzirom i na mekšu retoriku prema Rusiji i od strane glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga (danas je na summitu toga Saveza u Londonu Jens Stoltenberg izjavio kako NATO ne želi novu utrku u naoružanju i da se zalaže za postizanje sporazuma s Rusijom), ne znače ujedno i da je sam Trump „sazrio“ za novi sporazum s Rusijom, svega nekoliko mjeseci od kada je on Sjedinjene Države povukao iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa a upitnim označio i produljenje strateškog nuklearnog sporazuma START 3 koji ističe u veljači 2021.g. Ali vrijedi još malo pričekati i vidjeti u kojem će se smijeru stvari dalje razvijati, pričemu se ne smije zaboraviti kako Trump u novi sporazum o kontroli naoružanja želi uključiti i Kinu, o čemu Peking ne želi niti čuti, navodeći, kako SAD i Rusija još uvijek imaju stratešku vojnu nadmoć nad kineskim nuklearnim potencijalom.A budući da je spomenuti Sporazum o zabrani raketa malog i srednjeg dometa između Rusije i SAD-a već stvar prošlosti, podsjetit ćemo samo na sadržaj i obveze iz onoga drugog – posljednjeg važećeg velikog vojnog sporazuma između dviju zemalja – START 3, koji, kako smo i naveli, ističe u veljači 2021. godine:

Sporazum START 3 (Strategic Arms Reduction Treaty) potpisali su, u Pragu, 8. travnja 2010. godine, američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitry Medvedev. Sporazum je potpisan na pet godina (s mogućnošću produljenja), a na snagu je stupio 5. veljače 2011.g.

Ovaj Sporazum, kao i njemu prethodni Sporazum START iz 1991.g. između SAD-a i SSSR-a, nalaže dvjema stranama međusobnu razmjenu i obnavljanje podataka o svojim strateškim snagama. Strane jedna drugoj moraju dati podatke i o promjenama sastava tih snaga, njihovoj strukturi i dislokaciji (razmještaju). Osim službene razmjene podataka, START 3, kao i START daju objema stranama mogućnost provjere strateškog naoružanja suprotne strane „na licu mjesta“.

 

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like