(Video) Trump traži povrat $2,5 mlrd. dodjeljenih Kaliforniji za gradnju željeznice

Foto: Strong Towns

Američko Ministarstvo prometa (DOT) priopćilo je kako proučava zakonske varjante povrata 2,5 milijardi dolara iz savezne države Kalifornije u američki državni proračun. Sredstva su, istina, već bila utrošena na zlosretnu superbrzu željezničku prugu u Kaliforniji, navodi medij The New York Times.

Trumpova administracija također povlači i jamstvo od 929 milijuna dolara, dodjeljeno Upravi za superbrze željeznice Kalifornije, o čemu se detaljno navodi u pismu američkog Ministarstva prometa. To se događa svega tjedan dana nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom objavio kako je projekt propao zbog prekoračenja sredstava i mnogih zastoja. Međutim, umjesto da obustavi čitav projekt, on je izjavio kako će se država usredotočiti na završetak izgradnje željezničke linije u duljini od 171 milje, od Merceda do Bakersfielda. Taj se projekt već realizira, a trebao bi biti gotov 2027. g., tvrdi guverner.

Odluka o povratu sredstava iz jamstva, kao i onih dodjeljenih iz saveznog proračuna, donijeta je već slijedeći dan nakon što je Kalifornija pokrenula sudsku  tužbu, skupa s 15 drugih američkih saveznih država, protiv Trumpove odluke o proglašenju izvanrednog stanja zbog spora kojeg on vodi s Kongresom vezano uz dodjelu sredstava za izgradnju graničnog zida s Meksikom.

Projekt izgradnje superbrze putničke željezničke pruge i vlaka iz Los Angelesa do San Francisca, u iznosu od 77 milijardi dolara, koji su desetljećima bili cilj kalifornijskih prijevoznika i stanovnika, već se otprije sukobljava s protumjerama američkog predsjednika i drugih republikanaca. Ovog tjedna Trump je upozorio kako taj projekt ometa izgradnju zida s Meksikom, priopćio je NYT. Trump je, također, osudio odluku Kalifornie o pokretanju sudske tužbe, kazavši na svom Twitteru, kako je „propali projekt brzog vlaka u Kaliforniji, gdje je prekoračenje sredstava svjetski rekord, stotine puta skuplji od krajnje nužnoga zida!“.Više o projektu superbrze željeznice u Kaliforniji pogledajte u priloženom videu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like