(Video) Turska pozdravila kaznu Ratku Mladiću. Što je sa Škabrnjom?

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je potvrdu doživotne kazne srpskom generalu Ratku Mladiću, izvijestila je u srijedu, 9. lipnja, turska državna agencija Anadolu, nazivajući Mladića “bosanskim mesarom”.

“Iako presuda ne olakšava bol rođacima žrtava genocida u Srebrenici, to je ispravna odluka s gledišta pobjede pravde”, navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ono je također izrazilo nadu da će “presuda služiti socijalnom miru i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i spriječiti počinjenje sličnih zločina u budućnosti”.

Podsjećamo: jučer je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (IOMUT) podržao presudu o doživotnoj životni kazni Ratku Mladiću. Žalbeno vijeće Suda u Haagu potvrdilo je presudu.

Na žalost, Ratko Mladić nikada nije osuđen za niz počinjenih zločina u Hrvatskoj, nad civilnim stanovništvom u Dalmaciji 1991. godine, poput pokolja u Škabrnji 18. studenog 1991. (u svojim je kućama zvjerski poklano ili ustrijeljeno i masakrirano oko 70 hrvatskih civila i branitelja, a selo sravnjeno sa zemljom, pogledaj video), dok je zapovijedao kninskim korpusom tadašnje JNA.

Od 1992. do 1995. g. zapovijedao je vojskom Republike Srpske tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini. 16 se godina skrivao od međunarodne pravde, da bi 2011. godine bio i konačno uhićen.





U studenom 2017. Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio ga je krivim po deset od 11 točaka, uključujući „genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici 1995. godine i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992.— 1995.”. Osuđen je na doživotni zatvor. U kolovozu 2018. godine Mladićevi odvjetnici podnijeli su žalbu protiv odluke prvostupanjskog suda Žalbenom vijeću. Njezin epilog doznali smo jučer.

 





Komentari

komentar

You may also like