(Video) U Egiptu otvorena najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku

U ponedjeljak, 7. siječnja, na dan kada kršćani svijeta po julijanskom kalendaru slave Božić, u Egiptu je otvorena najveća crkva na Bliskom istoku. Svečanost otvaranja održana je u predgrađu glavnog grada Kaira, a na njoj je sudjelovao i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Crkva Rođenja Kristova može primiti čak 8 tisuća vjernika, a na njezinom prostoru nalazi se i nova rezidencija patrijarha drevne Koptske pravoslavne crkve (koja porijeklo vuče još od doba svetog Marka) Tavadrosa II. (Teodora II.).

Egipatski predsjednik izjavio je kako će središnja vlada učiniti sve nužno za zaštitu egipatske kršćanske zajednice, koja čini oko 10% stanovništva te zemlje i daleko je najbrojnija kršćanska zajednica na čitavom Bliskom istoku (drevni i autohtoni koptski narod).

Zanimljivo je kako je istovremeno s crkvom otvorena i nova glavna džamija. Predsjednik Al-Sisi je kazao da se radi o simbolu zajedništva između egipatskih muslimana i kršćana (info: Euronews).

Ali neovisno o lijepim riječima i željama, egipatska svakodnevica puno je mračnija: kršćani-kopti sve su češća meta napada islamističkih ekstremista. Gotovo dan uoči otvaranja spomenute crkve, u jednoj od tamošnjih koptskih crkava pronađena je eksplozivna naprava, a prilikom njezinog demontiranja poginuo je jedan policajac, a dvojica su bili ranjeni. Niti jedna od terorističkih organizacija još nije preuzela odgovornost za taj teroristički čin. U posljednje tri godine u Egiptu je ubijeno više od 100 Kopta. (O pozivu pape Franje od prije cca dvije godine da se molimo za taj drevni egipatski kršćanski narod, izložen stradanju, koji čvrsto čuva svoju vjeru i ni pred kim ne ustupa, ne napadajući pritom bilo koga drukčijeg pisali smo i mi ovdje)





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like