(Video) U Kanadi prosvjednici srušili kipove engleskih kraljica

Prosvjednici u kanadskom gradu Winnipegu srušili su kipove kraljice Viktorije i kraljice Elizabete II, izvještava BBC.

Zemlju je zahvatio val protesta zbog otkrića posmrtnih ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim prisilnim školama za urođenike. Nove grobnice se i dalje otkrivaju. U dva navrata gorjele su crkve u Kanadi, a izgorjele su četiri katoličke crkve.

Jučer se slavio Dan Kanade na obljetnicu osnivanja kanadske konfederacije 1867. Prosvjednici su tom prilikom oštetili još 10 crkvi u kanadskoj provinciji Alberta.

Osim toga, jučer su prosvjednici, noseći narančaste majice koje su postale simbol pokreta i transparente o pravima urođenika, srušili dva kipa koja podsjećaju da je Kanada nekada bila britanska kolonija. Urođenici i njihovi potomci znaju što su im donijele imperijalističke i kolonijalne težnje Francuske i Engleske

Dio prosvjednika vikao je: “Nema ponosa u genocidu!” prije nego što su srušili kipove koje su doživjeli kao uspomenu na kolonijalnu prošlost.

Iz UK su putem glasnogovornika poručili: “Osuđujemo svaki vandalizam na kipove kraljice. Naše misli su sa zajednicama kanadskih urođenika uslijed ovih tragičnih otkrića.”, prenosi The Guardian.









Komentari

komentar

You may also like