(Video) U napuštenu američku bazu u Siriji sletjeli ruski helikopteri

Na strateški važnu zračnu luku Tabqa u sirijskoj sjevernoj regiji Rakka, na kojoj se donedavno nalazila američka vojna baza, sletjeli su ruski vojni helikopteri. Taj je objekt sada pod nadzorom sirijske vojske.

Objekt su 2017.g. od ISIL-ovih snaga oslobodile pretežito kurdske postrojbe „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) i nadzirale ga, kao i istoimeni grad, gotovo pune dvije godine (pogledaj video ispod teksta). Amerikanci su pokraj zračne luke ubrzo uspostavili svoju vojnu bazu – vrlo važnan objekt jer se radilo o jedinoj bazi američke vojske zapadno od rijeke Eufrat, uz onu manju, pokraj grada Manbija, koja je također napuštena odmah po početku turske vojne operacije „Izvor mira“. Baza u Manbiju imala je prije svega zadaću održavanja veza i komunikacije s američkim i savezničkim zračnim snagama koje su djelovale na sjeveru Sirije. S druge strane američka baza u Tabqi predstavljala je neugodnu situaciju za sirijsku vojsku koja je djelovala u obližnjim zapadnim dijelovima zemlje ali i sprječavala njezin prodor prema gradu Rakki, administrativnom središtu istoimene regije koje je od prije nekoliko dana opet u rukama vlade u Damasku.

Jedan od sirijskih vojnih časnika izjavio je kako su islamistički teroristi razrušili uzletno-slijetnu stazu u zračnoj luci Tabqa koju Amerikanci nisu obnavljali, a tim se poslom sada bavi sirijska vojska.

 

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like