(Video) U Pragu 250 tisuća prosvjednika protiv premijera Babiša

U Pragu je oko 250 tisuća prosvjednika tražilo ostavku premijera Andreja Babiša, kog je policija osumnjičila za protuzakonito izvlačenje iz EU fondova 2 milijuna eura za izvjesnu lokalnu tvrtku.

Europska komisija osumnjičila je Babiša za sukob interesa.

Prosvijed se u nedjelju održao u parku Lenta, na brežuljku povrh rijeke Vltave, nedaleko od povijesnog središta Praga. U njemu su sudjelovali i brojni stanovnici iz drugih čeških gradova, pristiglih vlakovima i autobusima. Ovaj je prosvijed samo kulminacija još u travnju započetih prosvijeda protiv premijera, a posljednji, koji je prije dva tjedna održan na središnjem gradskom trgu – Trgu Vaclava Havela, okupio je 120 tisuća ljudi.

Izbor najnovijeg mjesta okupljanja nezadovoljnika Babiševim vođenjem zemlje nije slučajan: naime, u parku Lenta održani su glavni protukomunistički prosvijedi u studenom 1989.g. u vrijeme tzv. baršunaste revolucije, na kojem se tada okupio rekordni broj ljudi – njih oko 1 milijun.

Zanimljivo je i da je slovački sud Babiša proglasio krivim za suradnju s češkom državnom sigurnosnom službom.

U srijedu će se, na zahtjev oporbe, održati izvanredna sjednica češkog parlamenta s ciljem izglasavanja nepovjerenja premijeru Andreju Babišu.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like