" /> (Video) U Rusiji počela proizvodnja PZO i PRO sustava S-500 „Prometey“ | Geopolitika News

(Video) U Rusiji počela proizvodnja PZO i PRO sustava S-500 „Prometey“

Foto: preuzeto s RT.com

U Rusiji je počela proizvodnja novog sustava protuzračne i proturaketne obrane S-500 „Prometey“, koji se s velikom pozornošću prati u svjetskim vojno-analitičkim krugovima zbog svojih karakteristika, koje po učinkovitosti nadilaze sve slične sustave najsuvremenijih vojski svijeta. O pokretanju njegove proizvodnje u nedjelju, 30. lipnja, izvijestio je predsjednik uprave državne tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov.

Chemezov je izjavio kako se radi o suvremenijem sustavu od poznatog ruskog sustava S-400 (svojevrsne vizit-karte ruskog izvoznog vojnog arsenala, op. ZM.), a da S-500, za razliku od S-400, Rusija ne namjerava izvoziti „ni za kakve novce“. Oni se proizvode prije svega za rusku vojsku i tek nakon što se uvedu u sastav ruskih oružanih snaga moći će se razgovarati o njihovom eventualnom izvozu.

Karakteristike sustava S-500 „Prometey“

Ovaj sustav u budućnosti će biti okosnica zaštite Rusije od svih vrsta zračnih napada. Radi se o novoj generaciji raketnih sustava „zemlja-zrak“. To je univerzalni sustav dalekog dometa i visokog detektiranja i uništenja ciljeva s povećanim potencijalom proturaketne obrane, sposoban detektirati i uništavati i balističke rakete. Može uništavati ne samo balističke i aerodinamičke ciljeve (zrakoplove, helikoptere, dronove i projektile), već i krstareće rakete.

S-500 ima radijus uništenja ciljeva do 600 kilometara na visini i većoj od 100 kilometara (na kojoj se nalazi i većina vojnih satelita), što ne može niti jedan postojeći sustav PRO i PZO u svijetu. Moći će istovremeno uništiti do 10 balističkih nadzvučnih ciljeva koji lete brzinom 7 km/s, a također ima mogućnost uništenja bojevih blokova nadzvučnih raketa. Po svojim karakteristikama znatno će premašiti sadašnji stup ruske PZO S-400 i njegovog konkurenta – američki Patriot Advanced Capability-3.

Prve instalacije ovog sustava predviđene su u 2020. g. na području Moskve i Središnje Rusije.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like