(Video) U SAD-u počela izgradnja prve podmornice nove generacije

Foto: preuzet s The National Interest

U najvećem američkom vojnom brodogradilištu, u vlasništvu tvrtke Huntington Ingalls Industries, u Newport Newsu (država Virginia), održana je svečanost prvog rezanja čelika za glavnu atomsku podmornicu klase COLUMBIA namjenjenu američkim pomorskim snagama. Prema navodima medija Naval Today od petka, 24. svibnja, radi se o prvoj podmornici koja će se u potpunosti izgraditi uz pomoć digitalnih nacrta. Inače, u tom je brodogradilištu prije pola stoljeća izgrađena prva američka strateška podmornica. A ova sadašnja radit će se u suradnji s tvrtkom General Dynamics Electric Boat.

Nova generacija će morati zamijeniti podmornice – sadašnje nositelje američkih interkontinentalnih balističkih raketa – klase „Ohaio“. U spomenutom se brodogradilištu planira izgradnja ukupno 12 podmornica klase Columbia, a ova, danas započeta, trebala bi biti izgrađena 2027. godine, kada se očekuje i početak povlačenja podmornica klase „Ohio“.

Troškovi izgradnje ove podmornice procjenjuju se na 12,4 milijarde dolara, od čega će 4,8 milijardi biti rashodi za znanstveno-istraživačke radove. Ukupno bi čitav planirani program nove generacije američkih strateških podmornica trebao koštati 267 milijardi dolara.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like