(Video) U Turskoj uhićen osumnjičeni za organizaciju ubojstva ruskog veleposlanika

Turski medij Sabah objavio je kako je tamošnja policija uhitila mušku osobu koja je mogla imati ključnu ulogu u organizaciji ubojstva ruskog veleposlanika u Ankari, Andreya Karlova. Ime uhićene osobe nije priopćeno, već samo njegovi inicijali.

Prema informaciji izvora turskog medija, osumnjičeni je član organizacije FETO, čiji je vođa turski oporbeni klerik Fethullah Gulen (od 1999.g. kao disident živi u SAD-u, op. GN.). Zbog veza s tom, u Turskoj zabranjenom organizacijom, osumnjičenog su otpustili iz državne službe. Koristio se programom ByLock pomoću kojeg su, prema verziji turskih istražitelja, članovi FETO-a razmjenjivali šifrirane informacije.

Ranije je pod sumnjom za sudjelovanje u ubojstvu ruskog diplomate uhićeno petoro osoba: trojica su bili bivši policajci, šef izdavačke kuće Guru Medya Hayreddin Aydinbash i organizator foto-izložbe na kojoj je ruski veleposlanik ubijen, Mustafa Timur Ozkan.

Podsjećamo: ruski veleposlanik Karlov ubijen je hicima iz pištolja 19. prosinca 2016.g., u Ankari, u vrijeme njegovog govora na otvaranju izložbe „Rusija u očima putnika: od Kalinjingrada do Kamčatke“. Ubojstvo je izvršio pripadnik policije Mevlut Altintash, koji je pritom ubijen od snaga sigurnosti.

Turski političari i mediji za atentat su osumnjičili organizaciju FETO i Fethullaha Gulena, koji je iz SAD-a javno osudio taj napad,  nazvavši ga „užasnim činom terora“.

 

0 komentara

You may also like