(Video) U Venezueli uhićen potpredsjednik parlamenta, SAD traže žurno oslobađanje

U Caracasu je uhićen zamjenik oporbenog Nacionalnog parlamenta Venezuele Edgar Zambrano, izjavio je vođa venecuelanske oporbe Juan Guaido.

„Diktatura je uhitila potpredsjednika Nacionalnog parlamenta rukama svoje političke policije“, izjavio je Guaido u svom tvitu. U vrijeme uhićenja Zambrano se nalazio u svom automobilu.

BBC je izvjestio kako je Zambrano uhićen od strane agenata „Sebin“ –  Bolivarske nacionalne sigurnosne službe, i otpremljen u jedan od gradskih zatvora.

Alternativna, Nacionalna ustavotvorna skupština, odana predsjedniku Maduru, Zambrana je proglasila jednim od glavnih organizatora pokušaja vojnog udara početkom ovoga mjeseca.

Vrhovni sud Venezuele traži odgovornost za sedmoricu predstavnika zakonodavne vlasti koji su podržali neuspjeli vojni udar, od kojih i za Edgara Zambrana.

Venecuelanska oporba, iza koje stoje Sjedinjene Države, 30. travnja na društvenim je mrežama objavila video, snimljen u vojnoj zrakoplovnoj bazi „Carlota“ pokraj glavnog grada Caracasa, u kojem šef oporbe Guaido izjavljuje kako ga podupiru mnogi pripadnici venecuelanske vojske. Ubrzo nakon toga izbio je sukob u blizini te baze između vojnika odanih predsjedniku Maduru i onih koji su prešli na stranu Guaida tj. oporbe. Guaido je u video također pozvao na „finalnu fazu“ tzv. operacije „Sloboda“ tj, masovne prosvjede koji su se trebali održati idućega dana, 1. svibnja, cilj koje je, kako je kazao, svrgavanje Madura s vlasti uz pomoć vojske, ali taj je pokušaj propao. Guaido je u kasnijem intervjuu The Washington Postu priznao greške u pripremi akcije, ali i izrazio razočaranje građanima i vojskom koja nije stala na njegovu stranu toga ključnog dana, kako ga je prethodno okarakterizirao. Međutim, Guaido je u intervjuu zadržao nadu, kazavši, kako će vjerojatno uspjeti neki drugi put, ali i kazao kako bi podržao američku vojnu intervenciju (vidi poveznicu ispod teksta).





Na uhićenje potpredsjednika Nacionalnog parlamenta Venezuele reagirao je i američki državni tajnik Mike Pompeo, zatraživši od vlade u Caracasu njegovo žurno puštanje na slobodu.

 





Guaido priznao: puč u Venezueli propao zbog slabe potpore vojske; nada je u intervenciji SAD-a

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like