(Video) Uoči godišnjice Soleimanijevog ubojstva Izrael i Iran prijete „kobnim udarima“

Sutra se obilježava prva godišnjica američkog ubojstva čuvenog iranskog generala Qassema Soleimanija u bagdadskoj zračnoj luci. Već tjednima zbog toga rastuće napetosti između Irana s jedne i SAD-a i njegovih bliskoistočnih partnera s druge strane upravo ulaze u fazu kulminacije, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Visoki časnik Sjevernog okruga Izraelskih obrambenih snaga (IDF) priopćio je kako vojska očekuje veliki napad libanonskog Hezbolaha na Izrael u “bliskoj budućnosti”. Provladin medij Israel Hayom (Izrael danas) citirao je generala koji prijeti kako će izraelska vojska odgovoriti na napad Hezbollaha “neviđenim intenzitetom, za razliku od incidenata u prošloj godini, kada se Izrael suzdržao od izravnog uzvraćanja vatre.”

“Odgovor će ovaj put biti koban”, upozorio je izraelski zapovjednik.

U subotu, 2. siječnja, libanonski medij Naharnet prenio je riječi glasnogovornika IDF-a, prema kojima se “približava oružana eskalacija na sjevernoj granici Izraela, koja može trajati nekoliko dana”.

Analitičari primjećuju sve veću napetost na svim ključnim točkama neizravnog sučeljavanja Irana i njegovih glavnih geopolitičkih protivnika na Bliskom istoku: Izraela, Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije – na libanonsko-izraelskoj granici, u pojasu Gaze, u Jemenu, kao i u zoni Perzijskog zaljeva. Sve veće sukobljavanje primjećuje se i u Iraku, gdje djeluje niz proiranskih paravojnih organizacija.

Danas je iranska novinska agencija Mehr objavila propagandni domoljubni video pod nazivom “Okrutna osveta”. U njemu Iran obećava Sjedinjenim Državama daljnje raketne napade na njihove baze na Bliskom istoku zbog Soleimanijevog ubojstva.





Video možete pogledati ovdje.

 

 





Komentari

komentar

You may also like