(Video) USS „Donald Cook“ plovi prema Crnom moru – Rusija mu priprema doček

U utorak, 19. veljače, raketni razarač američke mornarice USS Donald Cook uplovio je u tjesnac Dardanele i plovi u smjeru Crnog mora. Prema priopćenju glasnogovorništva američke 6. flote, brod će sudjelovati u izvršenju zadaće koja se odnosi na zaštitu i učvršćenje regionalne stabilnosti, zajedno sa saveznicima i partnerima iz NATO saveza.  

Pri tom se ne navodi konačni cilj američkog razarača ali se podsjeća kako je on u siječnju već izvršavao određene zadaće u Crnom moru i uplovio u gruzijsku crnomorsku luku Batumi. Tamo je sudjelovao u zajedničkoj vojnoj vježbi s obalnom stražom gruzijske granične policije. USS Donald Cook napustio je akvatorij Crnog mora 28. siječnja.

Podsjećamo: tom je prilikom američki razarač USS Donald Cook dobio „službenu pratnju“ po nalogu ruskog Ministarstva obrane, koju je kroz neposredni nadzor plovidbe i aktivnosti američkog broda izvršio ruski vojni brod „Pitlivy“ iz sastava Crnomorske flote. Vrlo je vjerojatno kako će se taj scenarij ponoviti i ovoga puta. Podsjećamo, također, kako je prema Konvenciji Montreux, kojom se regulira plovidba kroz pomorske tjesnace Bospor i Dardanele (koji su pod turskim suverenitetom) i uplovljavanje brodova u Crno more, dozvoljeno da vojni brodovi zemalja koji nemaju izlaz na Crno more u njemu mogu boraviti najviše 21 dan.

U videu ispod teksta možete pogledati bliski susret američkog razarača USS Donald Cook s ruskim zrakoplovom Su-24 iz 2018. g., iz kojeg se najbolje može shvatiti koliko su, zapravo, opasne ove igre živaca dviju najjačih vojski svijeta, i koliko malo nedostaje za pojavu incidenata i nepredviđenih situacija koje mogu eskalirati u posve neželjenom smijeru.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like