(Video) Velika Britanija u panici: Rusi u pitanje dovode status Gibraltara

Nakon što je britanski medij The Sun 8. listopada objavio „strateški plan Vladimira Putina“ da u Libiju pošalje ruske specijalne postrojbe i rakete, i upozorio na rastuću paniku u Velikoj Britaniji zbog ruske želje da u pitanje dovede i status Gibraltara, na tu su se temu oglasili i pojedini ruski mediji.

Podsjetimo: The Sun iznosi informaciju o izvješću vrha britanske obavještajne službe premijerki Theresi May, u kojem se navodi, kako Vladimir Putin planira Libiju učiniti još jednom Sirijom. Navode se podaci o nazočnosti desetaka časnika ruskog obavještajnog središta GRU i postrojbi Specnaza u istočnom dijelu Libije, koji, za sada, ispunjavaju zadaće povezane s obukom i komunikacijama. U dva priobalna grada, Tobruku i Bengaziju, već se nalaze dvije ruske vojne baze, a kao njihovo pokriće služi izvjesna ruska privatna vojna tvrtka „Wagner“. Navodi se kako su u Libiju već dostavljene krstareće rakete „Kalibr“ i PZO sustavi S-300. The Sun također navodi, kako Moskva čvrsto surađuje s najmoćnijim libijskim vojnikom – generalom Khalifom Haftarom (taj je genaral, inače, bio visoki časnik i u vrijeme Gaddafija, a održavao je izvjesne kontakte i s američkom CIA-om zbog čega je bio smijenjen, završio rusku vojnu akademiju i izvrsno govori ruski jezik. Haftara, osim Rusije, intenzivno podupiru i Egipat i UAE. Haftar je u veljači ove godine od Rusije i službeno zatražio vojnu pomoć, op. ZM.). Osim toga, njegova vojska (Libijska nacionalna vojska) od Rusije dobiva teško naoružanje, a nadzire i najveći dio libijskog teritorija – čitav istok i djelomično jug zemlje.

Britanci također smatraju kako nazočnost ruskih vojno-pomorskih baza na sjevernoafričkoj obali omogućuje ruskoj floti izvođenje operacija i u zapadnom dijelu Sredozemnog mora. Osim toga, to predstavlja potencijalnu opasnost i za Gibraltarski prolaz. Čak i zastupnici britanskog parlamenta iskazuju zabrinutost jer je Velika Britanija krajnje osjetljiva na priljev migranata, kao i zbog mogućeg naftnog šoka iz Libije, navodi britanski medij.

I pojedini ruski mediji bave se ovom temom, pozivajući se na izvore bliske ruskom Ministarstvu obrane. Oni govore o prebacivanju elitnih desantnih postrojbi iz Podmoskovlja u Libiju tijekom posljednjih mjeseci.

Pojedini ruski analitilčari, kako prenosi ruska agencija IA REX, govoreći o navedenom, smatraju kako ruska vojna nazočnost u toj zemlji može biti povezana samo s ekonomskom aktivnošću ruskih državnih korporacija u Libiji, a one se odvijaju u dva smijera: nafti i plinu, te izgradnji željezničkih pruga.S obzirom na sve, možemo zaključiti, kako, neovisno o tome što Sun ne spada u red najuglednijih britanskih medija, a nerjetko se smatra i „žutilom“, navodna britanska zabrinutost nije neutemeljena, a kako bi moglo izgledati iz objavljenih riječi ruskih analitičara. Jer jasno je kako Rusija, u okolnostima sadašnjih velikih političkih i vojnih napetosti u odnosu sa Zapadom, nema namjeru prepuštati bilo koji međunarodni teritorij ili akvatorij suprotnoj strani, pa tako niti onaj u zapadnom sredozemlju. Uostalom, Rusiji „pred nosom“, u Crnom moru, neprestano plove i brodovi NATO saveza i tamo održavaju vojne vježbe, ne manjeg sigurnosnog rizika za izbijanje incidenata nego što bi mogla biti eventualna ruska vojna nazočnost pred Gibraltarom. Bitne razlike u tome uopće nema. Aktivnosti obiju strana u takvim scenarijima mogu se označiti jedino provokativnim i ništa više od toga jer u vojnom smislu vježbe i plovidba „pred nosom“ suparnika ionako ništa ne može promijeniti. Druga je stvar što provokacije u nekontroliranim uvjetima mogu dovesti do incidenata, a ovi do rata i sveopćeg kaosa. I to bi bilo upravo ono o čemu bi i Zapad i Istok konačno morali početi voditi računa, ostavljajući daleko iza sebe egoziam, nadmenost i nedodirljivost. Jer u ovom slučaju nedodirljivih nema.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like