(Video) Vlasti Hongkonga planiraju uvođenje policijskoga sata

Očekuje se da će uprava Hongkonga slijedeći vikend proglasiti policijski sat, objavio je kineski medij Global Times.

U tom se kineskom gradu sa širokom autonomijom već četvrti dan za redom nastavlja pravi kaos. Gradska uprava objavila je kako je nastava u svim školama obustavljena do nedjelje, dok je čelništvo gradske podzemne željeznice zaustavilo prometovanje vlakova zbog nastavka blokade pruga od strane prosvjednika.

Prodsvjednici su izabrali novu taktiku kako bi usporili prebacivanje policijskih snaga. Oni grade složene cestovne barijere od kamena, stabala i vezivnih sredstava, tako da je sada policiji, koja se ranije gradskim ulicama mogla kretati gotovo neometano, potrebno zaustavljanje i uklanjanje barijera jedne za drugim, što usporava njihove intervencije.

Od ponedjeljka ujutro azijsko financijsko središte potpuno je paralizirano, a tada je, podsjetimo, od strane policajca pištoljem propucan jedan od prosvjednika. To je izazvalo masovne mitinge i žestoke sukobe. Od tada se sigurnosno stanje samo pogoršava pa tvrtke od svojih zaposlenika traže rad od kuće, dok većina fakulteta ne radi. Zatvoren je i rekordni broj banaka, njih čak 250, zbog uličnog kaosa i demoliranja poslovnih ureda. Prije nekoliko dana prosvjednici su benzinom polili i zapalili jednog protuprosvjednika – simpatizera Kine, za čiji se život sada bore liječnici. U stvari, kada na ulicama i nema vidljivih prosvijeda grad izgleda sablasno – prazan, potpuno paraliziran i demoliran (vidi video ispod teksta).

Podsjećamo: masovni prosvijedi u Hongkongu traju neprekidno, svaki vikend od početka lipnja ove godine, a sada su prerasli u svakodnevna masovna okupljanja, uništavanje gradske imovine i sukobe s policijom. Sve je počelo nakon objave gradske uprave o namjeri uvođenja zakona o izručenju osumnjičenih osoba Kini. Pa iako se od toga zakona umeđuvremenu i službeno odustalo, prosvjedi su sve više jačali i dobivali na intenzitetu te su oni od svojih prvotnih zahtjeva o odustanku od uvođenja spomenutog zakona već odavno prešli u političku sferu, tražeći smjenu gradske vlade pa čak i odvajanje Hongkonga od Kine.

Zapravo i čudi relativno pasivno promatranje samoga Pekinga na sve ove događaje, što samo ukazuje na svu osjetljivost ovoga problema i po samu Kinu u složenoj trenutačnoj globalnoj geopolitičkoj situaciji. Jer kineska vlada je, očito, svjesna vjerojatne snažne reakcije međunarodne zajednice, prije svega one zapadne ukoliko bi silom krenula normalizirati sigurnosno stanje, koje, u konačnici, ponajviše nije dobro za sam Hongkong. Jer teško je vjerovati da bi bilo koja druga zemlja, primjerice ona zapadna, ovako dugo trpjela sve ovo što se mjesecima događa u Hongkongu, poglavito ukoliko bi se to događalo u nekom njihovom važnom poslovnom i financijskom središtu. Ali kineskom strpljenju će, vjerojatno, prije ili kasnije doći kraj ukoliko se prosvjedi  umeđuvremenu sami ne zaustave a u što je teško vjerovati.





 

 





Komentari

komentar

You may also like