(Video) Vojna vježba NATO saveza „Arctic Challenge“, u Skandinaviji

U petak, 24. svibnja, na nebu iznad Skandinavskog poluotoka piloti  vojnih zrakoplova Finske i Švedske  počeli su izvršavati zadaće u uvjetima radio-elektroničkog ratovanja i blokade navigacijskih kanala. Naravno, riječ je o vojnoj vježbi i to velikoj vojnoj vježbi članica NATO saveza „Arctic Challenge 2019“ koja je počela 20. svibnja, a trajat će do 4. lipnja.

U vježbi sudjelije 140 zrakoplova iz devet članica NATO saveza: Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Danske, SAD-a, Norveške, Finske i Švedske. Upravo ova posljednja zemlja i zapovjeda vježbom, uz suučešće Velike Britanije i SAD-a.
Uvježbavat će se zajedničko djelovanje u zraku, punjenje goriva u letu, uništenje kopnenih i morskih ciljeva i td. Osim zračnih ugroza za zrakoplove će se simulirati i opasnosti s kopna, koje će predstavljati američki, njemački i norveški sustavi protuzračne obrane razmješteni na sjeveru Švedske.

U svezi te vježbe NATO saveza, Sjedinjene Države su od 10. do 19. svibnja u Švedsku prebacile 8 lovaca F-18C iz sastava VMFA-251 i 12 lovaca F-16 iz sastava  157FS/169FW, a u Norvešku 12 lovaca F-15C iz sastava 104th FW, 131st FS.

Vojne vježbe Arctic Challenge održavaju se redovito svake godine od 2015., pri čemu američka strana svaki put naglašava kako one imaju isključivo obrambeni karakter i da ne predstavljaju imitaciju sukoba s ruskim vojnim snagama iako se održavaju u blizini granica ruskog Zapadnog vojnog okruga.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like