(Video) Xi Jinping na sastanku u Šangaju pružio potporu čelnici Hong Konga C. Lam

Foto: portal South China Morning Post

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak se u Šangaju sastao s guvernerkom kineske autonomne regije Hong Kong Carrie Lam i izrazio joj svoju punu potporu i „visoki stupanj povjerenja“ koji ima u tu, trenutačno najomraženiju političarku u Hong Kongu. Gradu, u kojemu ne prestaju masovni vikend-prosvijedi još od početka lipnja ove godine, potaknuti prijedlogom zakona o ekstradiciji kojim bi se po prvi put omogućilo izručenje osumnjičenih osoba pravosuđu „kopnene“ Kine. Iako je sporni zakon umeđuvremenu povučen i odbačen, što je bio i glavni zahtjev prosvjednika, prosvijedi nisu zaustavljeni i sve je preraslo u otvoreni i široki politički bunt velikog dijela javnosti protiv honkoške vladajuće političke elite ali i središnje vlade u Pekingu. „Reinkarnirane“ su i nove-stare separatističke ideje, a od strane najradikalnijih prosvjednika i nostalgija za kolonijalnim vremenima što se manifestira nošenjem britanskih zastava i sl.

Ovaj posjet bio je i prvi službeni susret Xi Jinpinga i Carrie Lam od kada su masovni prosvijedi počeli, a na njemu je prva osoba Hong Konga kineskog čelnika izvijestila o sveukupnom stanju u tome gradu. Xi Jinping je nakon sastanka izjavio kako gradska administracija na čelu s Lam potpuno izvršava svoje obveze i ulaže napore za stabilizaciju stanja i poboljšanje atmosfere u društvu. Izrazio je nadu kako će „ljudi iz svih slojeva društva u Hong Kongu… poštivati načelo „jedna zemlja, dva sustava“… kako bi se zajamčio razvoj i stabilnost Hong Konga“.

Paralelno s umirujućim riječima kineskog čelnika, iz kineskog državnog vrha i parlamenta sve se snažnije odašilju jasni signali kako središnja vlast neće tolerirati bilo kakvu radikalizaciju političkih zahtjeva prosvjednika u Hong Kongu, a pripremaju se i novi potezi za integraciju Hong Konga i Makao-a u ekonomiju „kopnene Kine“.

 





Komentari

komentar

You may also like