(Video) Zanimljivosti s međunarodnog sajma aeronautike „Dubai Air Show 2019“

Foto: YouTube

Tradicionalni, veliki međunarodni sajam aeronautike „Dubai Air Show 2019“ uvijek privlači veliku pozornost stručnih krugova i medija, pa je tako bilo i ove godine. Petodnevni sajam onoga najboljega što u svijetu zrakoplovne industrije danas ima, a što je spremno za tržišnu uporabu, završio je prošloga tjedna. Na njemu je sudjelovalo 1288 tvrtki, pričemu je predstavljen 161 zrakoplov i veliki niz drugih proizvoda, a poslovnih posjetitelja bilo je 84 043. Na sajmu je, osim onih već ranije postojano prisutnih, sudjelovalo čak oko 100 novih kopmanija, što najbolje svjedoči o privlačnosti ove poslovne manifestacije, koja se održava u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta – UAE. Naravno, osim bogatih Arapa bilo je tu i niz drugih poznatih tvrtki i kupaca iz SAD-a, Kine, Rusije, EU, Indije, Japana, Južne Koreje, … Jer privlačnost za izlagače ogleda se i u činjenici da mjestu sajma gravitiraju i ostale hiper-bogate zaljevske monarhije. Sklopljeno je petnaestak velikih ugovora u civilnim i vojnim sektorima u iznosu od čak 54,5 milijardi dolara. Od toga su samo dvije arapske zrakoplovne tvrtke „Emirates“ i „Air Arabia“ sklopile poslova u vrijednosti od 38,8 milijardi dolara (prva za 24,8, a druga za 14 mlrd. dolara).

Zrakoplovna tvrtka domaćina sajma – „Emirates“ – potpisala je ugovore s europskim konzorcijem „Airbus“ i američkim „Boeing“-om o kupnji 80 zrakoplova, od čega 50 zrakoplova „Airbus“ A350-900 za 16 milijardi dolara. Od „Boeinga“ ta tvrtka za 8,8 milijardi dolara kupuje 39 zrakoplova Boeing 787-9 Dreamliners.

Pritom su na sajmu, prilično očekivano s obzirom na sve probleme oko novog i najperspektivnijeg velikog Boeingovog lajnera 737MAX (čiji su letovi već više od 8 mijeseci obustavljeni u čitavom svijetu, uključno i SAD-u, nakon niza uzastopnih katastrofalnih nesreća u kojima je poginulo više od 300 ljudi, i otkrivanja informacije da je uprava tvrtke znala za njegove tehničke probleme ali je o svemu šutjela), dominirala pitanja oko zrakoplova Boeing 737 Max. Predstavnici te kompanije pokušavali su uvjeriti svoje klijente u njegovu buduću sigurnost nakon ponovnog „stavljanja u opticaj“.

U uvjeravanja Boeingovih predstavnika povjerovala su dva zračna prijevoznika, koja su sigurna da će američka tvrtka uspjeti osposobiti spomenuti zrakoplov u „sigurni i pouzdani zrakoplov“ nakon novoga licenciranja. Radi se o turskoj tvrtci „Sun Express“ i kazahstanskoj „Air Astana“, koje su potvrdile narudžbe za te zrakoplove u iznosu od 4,8 milijardi dolara. U svakom slučaju zanimljiva odluka ovih zračnih prijevoznika s obzirom na postojanje mogućnosti da putnici, nakon svega navedenog, u njih baš i neće htjeti sjedati s pretjeranim oduševljenjem. Zato ovi sklopljeni poslovi, prije svega u odnosu na tursku kompaniju, imaju, osim poslovne, vjerojatno i svoju geopolitičku dimenziju s obzirom na američko-turska razmimoilaženja pa i sukobe vezane uz tursku nabavu suvremenih ruskih vojnih sustava PZO S-400, što se može smatrati pokušajem određene turske kompenzacije prema američkom vojno-industrijskom kompleksu, čiji je Boeing ponajvažniji dio.

Osim problema sa 737 Max-om, Beoing se na sajmu suočio i s propitivanjima u svezi njegovih najnovijih zrakoplova „dugoprugaša“ iz obitelji 777X, koji još nisu stavljeni u opticaj. Spomenuta tvrtka „Emirates“ zahtjeva da taj model prođe dodatnu proširenu tehničku i letnu provjeru, kako bi se zajamčila njegova sigurnost. To najbolje i ukazuje kolika je poslovna osjetljivost bilo kojeg proizvođača zrakoplova i što u svemu tome znače pojedini poslovni (ili tehnički) promašaji za gubitak povjerenja. Jer ono se teško stječe, a lako izgubi, poglavito u ovoj tržišnoj sferi u kojoj sigurnost igra najdominantniju ulogu i gdje se sve pogreške skupo plaćaju, uključno i onim najvrjednijim – ljudskim životima. O tome najbolje svjedoči i sudbina domaćeg, emiratskog (državnog) zračnog prijevoznika Fly Dubai koji nije niti sudjelovao na ovom sajmu, jer se još uvijek bori s posljedicama zabrane letova svojih 13 prizemljenih zrakoplova Boeing 737 Max.





Na sajmu u Dubaiju održano je i nekoliko poslovnih konferencija s nizom stručnjaka iz te sfere. Među njima vrijedi istaknuti jednu, koja je privukla veliku pozornost, pod nazivom „Žene u svemiru“, u organizaciji Svemirske agencije UAE. Na toj su konferenciji sudjelovali stručnjaci iz Ujedinjenih naroda, iz američke korporacije „Boeing“ i drugih institucija iz zrakoplovnog sektora.

Navodimo kako je na ovom sajmu po prvi puta sudjelovala, i to uspješno, saudijska vojno-industrijska tvrtka „Saudi Military Industries“ (SAMI), čiji je štand posjetilo nekoliko visoko-pozicioniranih osoba i poslovnih ljudi iz regije. Ona je predstavila svoja 4 proizvodna segmenta iz sfera: zračni sustavi, kopneni sustavi, rakete i obrambena elektronika. Predstavljeni su i brojni proizvodi drugog velikog američkog vojno-industrijskog proizvođača Lockheed Martin, Northorp Grumman, francuske tvrtke Thales, saudijske tvrtke za naprednu elektroniku „Advanced Electronics Systems“ (AEC), španjolsko-saudijske tvrtke SAMI Navantia Marine Industries i td. i td. Dakle, Rijad se, sa svojim tehničkim mogućnostima, na sajmu predstavio u najboljem mogućem svjetlu, slično kao i domaćin kroz debitantski nastup svog konzorcija EDGE, kojega čini 25 lokalnih tvrtki koje rade u 5 klastera iz sfere aeronautike.

Na sajmu je predstavljeno i niz posve novih eksponata, poput letećeg motocikla za policiju grada Dubaija, namjenjenih za teškodostupna mjesta u uvjetima izvanrednih situacija, nova komunikacijska sredstva za pilotske odore proizvođača „Virgin Galactic“ i td. i td. Nešto od toga svakako bi bilo interesantno za pojavu i na hrvatskom tržištu. Ali, naravno, sve, kao i uvijek, najviše ovisi o novcu.





 

Komentari

komentar

You may also like