Videosastanak Biden-Putin oko krize u Ukrajini: Sankcije, “crvene linije”, i širenje NATO-a

Američki predsjednik Joe Biden prenio je jučer ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća, a prenosi Reuters.

Dvojica čelnika imala su dvosatni virtualni sastanak o Ukrajini i drugim spornim pitanjima. Biden je izrazio “duboku zabrinutost Sjedinjenih Država i europskih saveznika zbog ruskog gomilanja snaga oko Ukrajine”, objavila je  Bijela kuća. Biden je “jasno dao do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti snažnim gospodarskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije”.

Američki predsjednik je ponovno izrazio američku potporu ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti te pozvao na deeskalaciju i diplomaciju, navodi Bijela kuća. Putin i Biden dogovorili su se da će njihovi timovi nastaviti konzultacije.

Ruska vlada objavila je nakon sastanka samo kratko priopćenje u kojem navodi “Razgovor između Vladimira Putina i predsjednika Sjedinjenih Država Josepha Bidena održan je putem video-konferencije”.

Zapadne sankcije Rusiji?

Sankcijama se želi odvratiti Putina da napadne Ukrajinu u čijoj je blizini razmjestio desetke tisuća vojnika. Sankcije bi, po jednom američkom izvoru, mogle ciljati najveće ruske banke i sposobnost Moskve da mijenja rublje u dolare i druge valute. Razmatralo se i sankcioniranje užeg kruga Putinovih suradnika, ali odluka nije donesena, rekao je izvor. SAD je već razmotrio mogućnost da se investitorima ograniči kupnja ruskog duga na sekundarnom tržištu, doznaje se iz upućenog izvora. Washington bi mogao sankcionirati i Ruski fond za izravna ulaganja. CNN je objavio da bi sankcije mogle uključivati isključenje Rusije iz sustava razmjena informacija o uplatama zvanom SWIFT kojim se koriste banke širom svijeta, za što bi se trebalo koordinirati sa saveznicima. Takva odluka bi bila presedan i jak udarac na rusku ekonomiju.

Bijela kuća nije to željela komentirati. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak punu potporu Ukrajini i najavila da će Unija razmotriti uvođenje novih sankcija Rusiji.
Bijela kuća je ranije objavila da će se Biden nakon razgovora s Putinom konzultirati s europskim saveznicima – njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem.

Saveznici su se u ponedjeljak dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu kako bi pripremili koordiniran i obuhvatan odgovor na gomilanje ruskih oružanih snaga u blizini ukrajinske granice.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom od srpnja, Biden se u ponedjeljak konzultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Putin zatražio jamstvo od NATO-a o neširenju

Kremlj je pak u ponedjeljak najavio da će Putin tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak od američkog predsjednika Joea Bidena pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok, objavio je Kremlj nakon virtualnog sastanka dvojice predsjednika.

U dvosatnom razgovoru održanom putem video-veze, Putin je rekao da NATO jača svoj vojni potencijal u blizini ruskih granica i “povlači opasne poteze u cilju osvajanja ukrajinskog teritorija”, priopćio je Kremlj. “Rusiji je prema tome ozbiljno stalo da dobije pouzdana, pravno obvezujuća jamstva koja isključuju širenje NATO-a na istok i razmještanje sustava za oružani napad u državama susjedima Rusije”, navodi Kremlj. Ruske vlasti upozoravaju da je jačanje veza NATO-a i Ukrajine i moguće razmještanje savezničkih projektila na ukrajinskom teritoriju “crvena linija” koju neće dopustiti.
Putin optužio Ukrajinu za destruktivnost

Putin je ponovno optužio Ukrajinu da je “destruktivna” i da želi raskinuti sporazume iz 2014. i 2015. kojima se želi prekinuti sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje. Dvojica čelnika dogovorili su se da će njihovi predstavnici nastaviti konzultacije o tim osjetljivim pitanjima. Rusija je u blizini ukrajinske granice razmjestila velike vojne snage, ali niječe da namjerava napasti tu zemlju i tvrdi da ima isključivo obrambene namjere.

Putin je također predložio da Rusija i SAD ukinu sva ograničenja za diplomatske misije druge strane, navodi Kremlj. Prema Kremlju, odnosi između Moskve i Washingtona “nisu na zadovoljavajućoj razini”.”Ruska strana predložila je da se izbrišu sva akumulirana ograničenja u radu diplomatskih misija, što bi omogućilo normaliziranje drugih aspekata bilateralnih rusko-američkih odnosa”, navodi se u ruskom priopćenju.

Na drugim područjima dvije strane istaknule su važnost da zajedno rade protiv kibernetičkog kriminaliteta, navodi Kremlj dok Zapad optužuje Rusiju da upravlja informatičkim napadima na svoje protivnike. Čelnici su izrazili nadu u konstruktivan nastavak pregovora o nuklearnom razoružanju

Komentari

komentar

You may also like