(Video)Trumpov trijumf nakon uspješnog lansiranja američke rakete u svemir

U veče, 30. svibnja, američki predsjednik Donald Trump nazočio je prvom, u posljednjih 9 godina letu američkog svemirskog broda s dva NASA-ina astronauta, koji je poletio s američkog teritorija. Radilo se o pogonskoj raketi Falcon 9 koja je u prostor izvan zemljine orbite uspješno prenijela svemirski brod Crew Dragon, u okviru programa osvajanja izvanzemaljskog prostora. Sama raketa je proizvedena i u vlasništvu je privatne tvrtke SpaceX Elona Muska, a sinoć je lansirana s ciljem dolaska na Međunarodnu svemirsku postaju.

Trumpu, kojemu posljednjih tjedana nije lako s obzirom na pandemiju koronavirusa koja trese SAD i koja je paralizirala tamošnje gospodarstvo i proizvela nevjerojatnih 40 milijuna nezaposlenih, kao i najnovijih nemilih scena nasilja i prosvijeda diljem zemlje zbog policijske brutalnosti i ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, ovaj je događaj uistinu dobrodošao za rast samopouzdanja, i njega osobno i američkog naroda. To se itekako vidjelo iz Trumpovih riječi, izrečenih odmah nakon uspješnog lansiranja spomenute rakete s američkom posadom.

Trump je tada kazao: „Ovo je bio prekrasan prizor i nadam se kako se on svima nama svidio.“ A na svom je tvitu ubrzo napisao i slijedeće: „Ne možeš biti broj jedan na Zemlji, ako si broj dva u svemiru. I mi nigdje nećemo biti broj dva. SAD su vratile prestiž svjetskog lidera u svemiru. Prva žena na Mjesecu bit će Amerikanka, a prva država na Marsu bit će SAD.“

Podsjećamo: 2011. godine Sjedinjene Države završile su sa svojim  programom Space Transportation System, u okviru kojega su korišteni popularni svemirski brodovi „Space Shuttle“, sa sposobnošću višekratnih korištenja zbog mogućnosti povratka tj. slijetanja na Zemlju poput klasičnih zrakoplova. Nakon nekoliko velikih i tragičnih nesreća s ljudskim žrtvama taj je skupi program i službeno završio, a američka svemirska aktivnost nakon toga svodila se na slanje američkih astronauta i tereta na Međunarodnu svemirsku postaju uz pomoć ruskih raketa „Soyuz“. I prije cca dva mejseca jedan takav zajednički američko-ruski astronautski tim uspješno se prizemljio u  Kazahstanu (vidi poveznicu ispod teksta).

Američki predsjednik Donald Trump ima namjeru ponovo uspostaviti samostalan američki svemirski program, a osvajanje Mjeseca i izgradnja znanstvenih i drugih postaja, uključno i vojnih baza na tom Zemljinom satelitu – dugoročni je strateški cilj kojega je Trump stavio pred SAD. Iako je to izazvalo i podsmjehe i protivljenja međunarodne zajednice (u smislu navodnog američkog protupravnog prisvajanja Mjeseca isključivo za sebe, a k tome još i za vojne ciljeve), SAD sigurno imaju i financijske snage i znanstvenog i tehničko-tehnološkog potencijala za ostvarenje takvih ambicionalnih ciljeva do 2050. godine. Zato ipak treba pričekati s podsmjesima i omalovažavanjima, jer čak da taj američki cilj i ne bude postignut u zadanom vremenu, naprezanja znanstvenih potencijala i radovi na izumima i stvaranju tehnoloških inovacija čovječanstvo uvijek vuku naprijed. To je tako uvijek bilo, a u suprotnom, ono bi stagniralo, i više-manje bismo bili negdje na razini srednjeg vijeka.





(Video) Zoran Meter: Rusi i Amerikanci: od suradnje u svemiru do ludosti na Zemlji

 





 

Komentari

komentar

You may also like