Vijeće EU odobrilo mjere u slučaju britanskog Brexita bez sporazuma

Vijeće EU izglasalo je danas niz mjera u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma – tzv. tvrdog Brexita, objavljeno je u priopćenju Vijeća EU.

„Danas je Vijeće usvojilo niz zakonskih akata“ u okviru pripreme mogućeg „Brexita bez sporazuma“, navodi se u priopćenju.

Cilj toga je sprječavanje ozbiljnih šteta, koje mogu biti nanesene takvim oblikom Brexita u određenim sektorima, navodi se dalje.

Radi se o mjerama privremenog karaktera i one ne zamjenjuju sve blagodati od punog članstva u savezu. Konkretno, tiču se ribolova, prometa, ali i obrazovnih programa.

Posljednji dan kada britanski zastupnici mogu glasovati o tekstu sporazuma je 20. ožujka. U četvrtak će premjerka Theresa May stići u Bruxelles, gdje će, kako se očekuje, službeno zamoliti o prijenosu roka Brexita. Kako bi to uspjela učiniti, vlada mora riješiti pitanje o glasovanju u britanskom parlamentu, a sada mu predstaviti i novi prijedlog sporazuma – do noći 19. ožujka – tj. danas. Međutim, posljednja izjava predsjednika parlamenta to će vjerojatno otežati, što će dovesti do prijenosa Brexita na puno duži rok od 30 lipnja, kako je prvotno zamišljeno.

Podsjećamo: britanski parlament u četvrtak je glasovao za odgodu Brexita najmanje za tri mjeseca, što je označilo novi korak političke krize u toj zemlji, preciznije, u samom njezinom središtu – Westminsteru. Iako je to glasovanje bilo neobvezujuće, EU će se morati suglasiti na odgodu Brexita. Bruxelles je već izjavio kako mu Britanija mora službeno dostaviti taj svoj  prijedlog.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like