Vijeće EU raskinulo sporazum o viznim olakšicama s Rusijom

Zemlje članice Europske unije odlučile su u potpunosti suspendirati sporazum o viznim olakšicama s Rusijom, objavilo je Vijeće Europske unije u priopćenju objavljenom danas.

“Danas je Vijeće donijelo odluku kojom se u potpunosti suspendira sporazum o viznim olakšicama između EU-a i Rusije. Posljedično, opća pravila viznog zakonika primjenjivat će se na ruske građane”, piše u priopćenju za javnost. Odluka će rezultirati “povećanjem pristojbe za podnošenje zahtjeva za vizu s 35 eura na 80 eura, potrebom za predočenjem dodatnih dokumentarnih dokaza, produženjem vremena obrade viza i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka. Očekuje se da će odluka biti objavljena u Službenom listu 9. rujna 2022. Stupit će na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 12. rujna 2022.”, preciziralo je Vijeće EU-a. Potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom predložila je Europska komisija 6. rujna.

Ovaj potez Vijeća je korak bliže onome za što se zalaže dio zemalja EU,a to je potpuna zabrana viza građanima Rusije. No, čelnici Unije iz Bruxellesa su dali suptilno naslutiti u nekoliko navrata da ipak nisu za potpunu zabranu izdavanja viza svim građanima Rusije.

Komentari

komentar

You may also like