Vijeće Europe poziva države da na granicama zabrane protjerivanje migranata

Vijeće Europe je izrazilo zabrinutost zbog brojnih kršenja ljudskih prava prema izbjeglicama i pozvalo države članice da se usprotive “pokušajima legalizacije” prisilnog udaljavanja migranata s vanjskih granica Europske unije.

“Vrijeme je da europske vlade stanu na kraj svakoj zakonskoj ili političkoj inicijativi kojima bi se normalizirala praksa prisilnog udaljavanja migranata”, rekla je Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, prenosi Le Figaro. Tvrdi da su odbijanja su nezakonita prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Povelje EU o temeljnim pravima. U skladu s tim, tražitelji azila moraju imati priliku podnijeti zahtjev za azil.

Izjava je slijedila pošto su u Litvi, Hrvatskoj i Grčkoj posljednjih mjeseci zabilježeni slučajevi prisilnog udaljavanja migranata.

Poljski parlament je sredinom listopada odobrio mandat kojim se legalizira ta praksa, a novu strategiju vraćanja migranata na moru odobrila je i Velika Britanija, čija je ministrica unutarnjih poslova nedavno jasno naredila: “Vraćajte ih natrag.”

Početkom mjeseca, 12 članica Unije, među kojima su Austrija, Grčka, Poljska i Mađarska, zatražilo je od Bruxellesa da financira izgradnju barijera na njihovim granicama kako bi se spriječio ilegalan ulazak migranata. Smatraju da je to u interesu cijele Europske unije, a ne samo članica koje su na udaru migrantskog vala.

U srijedu navečer je na burnoj raspravi u Europskom parlamentu povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kazala da je potrebno štititi vanjske granice Europske unije, ali bez nasilja i uz poštovanje ljudskih prava,
Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije, predsjedateljice Europskom unijom, kazao je da je “učinkovita kontrola vanjskih granica ključna za sprječavanje sigurnosnih rizika, nezakonitog prelaženja granica i mogućeg migrantskog pritiska”.”Moramo upotrijebiti sve alate da pratimo tko ulazi u Europsku uniju”, istaknuo je dodavši da prisilno vraćanje s granice “ne smije biti dopušteno na tlu Europske unije”.

Socijalistički, demokratski, zeleni i liberalni zastupnici kritizirali su stav Europske komisije poručujući da se “djeca smrzavaju i umiru na granicama Europe, a vas najviše brine zaštita granice i Schengen”.

Članovi desnih stranaka su, pak, kritizirali stav Europske komisije za koji tvrde da je iz njihove perspektive blag i zauzeli se za postavljanje bodljikave žice na vanjske granice.

“Nisam čuo da se netko buni jer u Europskom parlamentu imamo sigurnosnu kontrolu. Zašto ista sigurnost ne bi vrijedila za europske građane? Zašto ne bismo bolje zaštitili Europu bodljikavom žicom i naoružanim osobama kako bismo jamčili sigurnost?” poručio je danski zastupnik iz kluba Identitet i demokracija Petar Kofod.

Hrvatski eurozastupnici su ostale kolege podsjetili da je Hrvatska do sada na granicama uhitila preko 3000 krijumčara ljudima te da je spriječila 30 000 pokušaja prelaska granice.

Komentari

komentar
You may also like