Vijeće sigurnosti će održati sastanak na temu sjevernokorejskih raketa sa sve većim dometom

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odgodilo je sjednicu na temu Sjeverne Koreje na kojoj se trebalo raspravljati o posljednjem testiranju raketa te izolirane azijske države, prenosi dpa.

Diplomati su u srijedu objavili da će se sastanak održati u petak umjesto u četvrtak. Sastanak 15-članog Vijeća održat će se iza zatvorenih vrata, a susret na temu Sjeverne Koreje sazvao je SAD. Komunistička država je u nedjelju provela svoj prvi test balističke rakete srednjeg dometa od 2017. godine.

Takva bi raketa teoretski mogla stići do tihooceanskog američkog otoka Guama gdje se nalazi velika američka baza. Raketa Hwasong-12 dokazala je svoju preciznost i učinkovitost, prenijela je sjevernokorejska KCNA.

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un za vrijeme novogodišnjeg govora najavio je militarizaciju zemlje kroz jače rakete. Od tada neprestano pokušavaju pokazati svoju balističku moć. Već 5. i 11. siječnja 2022. Sjeverna Koreja je navodno testirala hipersonične projektile. Sjeverna Koreja je 14. siječnja testirala ispaljivanje balističkih projektila iz željezničkog vagona. Različita testiranja projektila također su održana 25. siječnja, 27. siječnja i 30. siječnja, a lansiranje 30. siječnja procijenjeno je kao IRBM raketa sposobna pogoditi ciljeve sve do Guama. Ipak, japanski i južnokorejski stručnjaci sumnjaju u veliku snagu, domet i preciznost baš svih raketa kako to navode sjevernokorejski mediji.

Komentari

komentar





You may also like