Vijeće sigurnosti o Ukrajini: Oštre riječi, Kina je stala na stranu Rusije

U javnom obračunu u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti UN-a, SAD su optužile Rusiju da potkopava međunarodni mir i sigurnost gomilanjem vojnika na ukrajinskoj granici, prenosi Politico.

Rusija je uzvratila tvrdeći da Washington izaziva nepotreban strah i potiče nepotrebnu raspravu. Do burne, na trenutke ljutite retorika u UN-ovom sjedištu u New Yorku došlo je dok je oko, navodnih, 100 000 ruskih vojnika raspoređeno duž istočne granice Ukrajine s Rusijom, kao i njezine sjeverne granice s Bjelorusijom. Washington je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti kako bi se suočio s Rusijom zbog straha da je invazija neizbježna.

“Ruske akcije udaraju na samu bit Povelje UN-a”, rekla je američka poslanica Linda Thomas-Greenfield. “Ovo je jasna prijetnja miru i sigurnosti na svaki mogući način”, tvrdi i dodaje: “Agresija Rusije danas ne prijeti samo Ukrajini. Prijeti i Europi. To je prijetnja međunarodnom poretku”.

Rusija se od početka usprotivila otvorenom sastanku, odmah zahtijevajući proceduralno glasovanje u okviru Vijeća, ali u tome nisu uspjeli. “Ovo nije samo neprihvatljivo miješanje u unutarnja pitanja naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica dovede u zabludu o situaciji u regiji”, rekao je ruski poslanik pri UN-u Vasilij Nebenzja. “Od nas se traži da se odazovemo na sjednicu Vijeća sigurnosti oko neutemeljenih optužbi koje svako malo opovrgavamo”, tvrde Rusi.

Predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici upozorili su da bi ruski napad na Ukrajinu mogao doći svakog trenutka. Rusija je u više navrata zanijekala bilo kakvu neprijateljsku namjeru, ali je inzistirala da vojnici jednostavno izvode vježbe. SAD je odlučio pokrenuti raspravu pri Vijeću prije nego Rusija preuzme predsjedanje Vijećem sigurnosti 1. veljače. “Ovo tijelo je zaduženo za pridržavanje pravila oko toga da jedna zemlja ne može jednostavno prekrojiti granice druge zemlje silom”, rekla je Linda Thomas-Greenfield. “I dalje se nadamo da će Rusija izabrati put diplomacije umjesto puta sukoba u Ukrajini, ali ne možemo samo čekati i vidjet što će se dogoditi”, tvrdi.

Nebenzja je, međutim, osporio čak i često spiminjani broj vojnika stacioniranih na granici. “Oni, na zapadu, sami podižu napetosti i retoriku tew izazivaju eskalaciju”, rekao je. “Čekaju da se to dogodi kao da žele da njihove riječi postanu stvarnost. I to unatoč činjenici da stalno odbacujemo ove optužbe”. Nebenzja je nastavio: “Odakle vam brojka od 100 000 vojnika koji su raspoređeni granici? Nikada nismo naveli tu brojku i nikada nismo potvrdili tu brojku”.





Kina je rekla da se slaže da sastanak nije trebao biti sazvan. “Razlog zašto su SAD tražile saziv Vijeća je da održe ovaj otvoreni sastanak kako bi prikazali da rusko raspoređivanje trupa duž ukrajinske granice predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”, rekao je kineski poslanik pri UN-u Zhang Jun. “Kineski stav se ne može uskladiti s ovom točkom gledišta.” Zhang je objasnio stav Kine: “Rusija je više puta izjavila da ne planira pokrenuti bilo kakvu vojnu akciju. S druge strane, Ukrajina je jasno dala do znanja da ne treba rat. U takvim okolnostima, nije nam jasno koja je osnova inzistiranja da bi moglo doći do rata?”, pitao se predstavnik Pekinga. Zanimljiivo je spomenuti i pomalo šaljivu i slikovitu opasnu predstavnika Kenije Martina Kimanija: “Kad se slonovi bore, trava je ta koja nastrada”.

Komentari

komentar





You may also like