Vijeće sigurnosti odbacilo zahtjev SAD-a o sankcijama Iranu

Vijeće sigurnosti UN –a rano jutros većinom je glasova odbacilo američki zahtjev za uvođenje sankcija protiv Irana u okviru rezolucije 2231, zbog njegovog neizvršenja obveza iz nuklearnog sporazuma. Naime, većina članica VS u svojim je pismima navelo kako smatraju da su Sjedinjene Države samostalno napustile sporazum o iranskom nuklearnom programu i zajedničkom planu djelovanja prema toj zemlji, potpisanog u srpnju 2015.g., i da zato nemaju zakonsko pravo predlaganja ovakve inicijative.

Između država koje su bile protiv američkog prijedloga bile su i njihove glavne europske saveznice – Velika Britanija, Francuska i Njemačka, a također i Kina, Rusija i Južnoafrička Republika.

Podsjećamo kako je američki državni tajnik Mike Pompeo već ranije osobno posjetio sjedište UN u New Yorku i upoznao Vijeće sigurnosti o američkoj inicijativi o uvođenju svih – ranije obustavljenih sankcija protiv Irana nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma. Kazao je kako Washington želi da sve države provode sankcije protiv Irana, uključno i embargo na izvoz oružja koji istječe u listopadu.

Iranska „odskakanja“ u provedbi svojih obveza iz nuklearnog sporazuma vezano uz dozvoljene količine obogaćivanje urana izvode se postupno, dozirano i oprezno, pričemu Teheran neprestano upozorava kako mu nije cilj kršenje sporazuma ali da druge strane, supotpisnice istog, taj sporazum ne provode u cjelosti i da je Iran zbog samostalnog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma (SAD su njegovu potpisivanju same najviše i „kumovale“), izložen snažnim američkim gospodarskim i financijskim sankcijama zbog kojih se i ostale supotpisnice sporazuma iz EU, ali i čitavi svijet, boje trgovati i poslovati s Iranom (prije svega je riječ o nafti, kao glavnom iranskom izvoznom proizvodu), kako i same ne bi došle pod udar jednostranih američkih sankcija.

 

Komentari

komentar
You may also like