Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je libijski embargo na oružje za još jednu godinu

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je u petak mandat za operaciju provođenja embarga na oružje Libiji za još jednu godinu, izvještava Anadolu Agency.

Više od dva mjeseca u Libiji postoje dvije vlade: vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi Dbeibeh i ona kojoj je povjerenje početkom dao Predstavnički dom sa sjedištem u Tobruku. Dbeibeh je ranije rekao da će prepustiti ovlasti samo vladi koja dođe kroz “izabrani parlament”, izazivajući bojazan da bi zemlja bogata naftom mogla ponovo skliznuti u građanski rat. Obje strane imaju podršku naoružanih frakcija u Tripoliju i zapadnoj Libiji zbog čega se strahuje da bi razdoblje mira, koje je trajalo dvije godine, moglo uskoro završiti.

“Vijeće sigurnosti odlučilo je danas obnoviti mjere osmišljene za provedbu embarga na oružje protiv Libije na još godinu dana, posebno one koje ovlašćuju države članice – djelujući na nacionalnoj razini ili putem regionalnih organizacija – da pregledaju plovila na otvorenom moru uz libijske obale za koje se vjeruje da su prekršila embarga na oružje nametnut toj zemlji”, navodi se u priopćenju Vijeća.

Dodaje se kako je rezolucija usvojena sa 14 za i 0 glasova, uz jedan suzdržani Rusije. Vijeće je zatražilo da glavni tajnik izvijesti o provedbi rezolucije u roku od šest do 11 mjeseci.

Mediteranska operacija mornaričkih snaga Europske unije (IRINI) pokrenuta je u Sredozemnom moru 31. ožujka 2020., nakon Berlinske konferencije o Libiji kako bi se nadzirao embargo UN-a na oružje Libiji. Kontroverzni IRINI suočio se s nekoliko kritika jer nije imao nikakvog utjecaja na kopnene i zračne pošiljke oružja vojskovođi Khalifi Haftaru i njegovim saveznicima.

 





Komentari

komentar

You may also like