Vijest koja se neposredno odnosi na povlačenje vojske SAD-a iz Afganistana

Vrlo znakovite riječi po pitanju nastavka dvodesetljetne američke vojne prisutnosti na tlu Afganistana stigle su sinoć iz Washingtona. One bi definitivno mogle presudno utjecati na donošenje konačne odluke o njihovom povlačenju iz te zemlje.

U jučer, od Bijele kuće naznačenim prijelaznim odredbama strategije nacionalne sigurnosti (dio koje smo objavili u prethodnoj vijesti koja se odnosila na utjecaj Kine i Rusije u tom kontekstu) navedeno je kako se Sjedinjene Države ne žele miješati u beskrajne ratove.

“Sjedinjene Države ne bi trebale i neće sudjelovati u ‘vječnim’ ratovima koji koštaju tisuće života i bilijune dolara. Odgovorno ćemo raditi na okončanju najdužeg američkog rata u Afganistanu”, kaže se u dokumentu.

Bidenova administracija trebala bi predstaviti konačnu strategiju nacionalne sigurnosti tijekom ove godine.

Podsjećamo: prije dva tjedna u Bruxellesu je održan ministarski sastanak NATO saveza, gdje je tema o ostanku ili povlačenju američkih i NATO snaga iz Afganistana bila jedna od dominantnih. Odluka o tome nije bila donijeta, a Washington je već ranije najavio kako o tome želi čuti mišljenje svojih saveznika, iako je potpuno jasno kako će upravo on biti taj koji će po tom pitanju dati konačnu riječ.

Nakon gore navedene vijesti možemo sa sigurnošću kazati kako Joe Biden, usprkos višegodišnjim oštrim kritikama politike njegovog prethodnika Donalda Trumpa ne samo po pitanju Afganistana,  i nema što drugo oko toga ponuditi od onoga što je Trump govorio i u svojoj strategiji provodio u djelo. On je maksimalno skratio američku vojnu nazočnost u toj zemlji na svega cca 2500 vojnika, ali i najavio njihovo potpuno povlačenje do kraja travnja ove godine nakon što je o tome u veljači prošle godine u Dohi postigao sporazum s talibanima. Uz određene sigurnosne preduvjete na afganistanskom tlu, kao i nužnost postizanja sporazuma između talibana i vlade u Kabulu o prestanku neprijateljstava i inkorporiranju talibanskih predstavnika u tamošnje strukture središnje vlasti.





 

 

Administracija Bidena trebala bi predstaviti punopravnu strategiju nacionalne sigurnosti kasnije ove godine.





 

 

Komentari

komentar

You may also like