VIJETNAM KUPIO IZRAELSKI RAKETNI SUSTAV UMJESTO RUSKOG

Vijetnam je kupio izraelski mobilni protuzračni raketni sustav malog dometa Spyder-SR koji je upravo isporučen toj dalekoistočnoj državi. Vijetnamski vojni stručnjaci dali su mu prednost u odnosu na ruski sustav „Pancir“, izvjestio je izraelski portal Israel Defense, pozivajući se na vijetnamske medije.

Radi se o tri lansera i 250 raketa koje su vjetnamskoj vojsci isporučene još krajem 2015. godine. Polovica od njih odnose se na rakete tipa Derby, dometa 15 kilometara, a druga polovica na rakete tipa Python, dometa do 20 kilometara. Radi se o jednom od najboljih protuzračnih sustava takve klase u svijetu, zasnovanom na najsuvremenijoj raketnoj tehnologiji

 

Još ranije Vjetnam je zamijenio ruske automatske puške „Kalašnjikov“ koje koristi još od 1965. godine, također s izraelskim automatskim puškama „Galil“ tipa ACE 31 i ACE 32. One se proizvode u tvornici otvorenoj u Vjetnamu po licenci IWI (Israeli Weapon Industries). U natječaju za izgradnju tvornice raspisanom prošle godine, sudjelovali su, osim Izraela, još i Kina i Rusija, a uvjeti su, između ostalog, bili i proizvodnja do 50 tisuća automatskih pušaka godišnje. Izraelska ponuda bila je najjeftinija i iznosila je oko 170 milijuna dolara, za razliku od ruske koja je bila oko 250 milijuna dolara.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like