Više od 1000 raketa ispaljeno je na Izrael! Ima mrtvih i ranjenih

Posljednjih dana na Izrael je ispaljeno više od tisuću raketa iz pojasa Gaze, rekao je jedan od glasnogovornika izraelske vojske (ID) Yonatan Conricus.

“Operacija ID-a protiv palestinskih islamista nastavlja se više od 38 sati. Za to vrijeme na izraelski teritorij ispaljeno je 860 projektila, a još oko 200 projektila nije prešlo granicu i eksplodiralo je u pojasu (Gaze)”, izjavio je Conricus je na konferenciji za strane novinare (info: Jerusalem Post).

Prije toga medijska služba izraelske vojske objavila je o likvidaciji ključnih osoba u obavještajnim službama Hamasa, uključujući šefa sigurnosnog odjela i njegovog zamjenika.

Najveća eskalacija u posljednjih nekoliko godina na granicama palestinske enklave počela je u ponedjeljak navečer nakon sukoba u Jeruzalemu, od kada dvije strane razmjenjuju raketne udare.

U Tel Avivu su izvijestili o pet ubijenih i više od 200 ranjenih. Prema medijskim izvještajima, dijete je umrlo tijekom posljednjeg granatiranja grada Loda. Palestinci imaju oko 30 žrtava, uključujući desetoro djece, a više od 200 ljudi je ozlijeđeno.

Kao odgovor, izraelske obrambene snage pokrenule su napade na više od 500 ciljeva u pojasu Gaze, napadajući osoblje, oružje i infrastrukturu Hamasa i Islamskog džihada.





Rano u srijedu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu ,proglasio je izvanredno stanje u Lodu, u kojem živi 47 000 Židova i 23 000 izraelskih Arapa, dan nakon što je ubijen lokalni stanovnik i izbili ulični sukobi.

Pojas gaze jedan je, uz Zapadnu obalu (rijeke Jordana), od dijelova Palestine, čiju podjelu teritorija osporavaju sudionici dugotrajnog arapsko-izraelskog sukoba.  Od puča 2007. godine, tim sektorom upravlja islamistička organizacija Hamas.

Mirovni proces je obustavljen. Palestinci zahtijevaju da buduće granice između dviju suverenih država slijede linije koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967., s mogućom razmjenom teritorija., a da njihov glavni grad bude istočni Jeruzalem. Izrael to odbija, a osim toga i čitav Jeruzalem proglasio svojim glavnim gradom.





Komentari

komentar

You may also like