Više od tisuću kineskih znanstvenika napustilo SAD

Američko-kineski odnosi u vrijeme Trumpove administracije naglo su se pogoršali – kako politički tako i gospodarski, u sklopu pokrenutog trgovinskog rata od strane Washingtona i protuodgovora Pekinga. Najnovija vijest o tome najbolje i svjedoči i ukazuje na dugoročnu tendenciju toga procesa.

Više od tisuću kineskih znanstvenika napustilo je SAD nakon što je Washington optužio Kinu za krađu američke tehnologije (info: Reuters). To je u srijedu priopćio pomoćnik ministra pravosuđa Sjedinjenih Država John Demers.

Izjavio je da su znanstvenici pobjegli iz zemlje kad je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo niz kaznenih procesa zbog optužbi za industrijsku i tehnološku špijunažu.

Jedan od dužnosnika Ministarstva pravosuđa objasnio je agenciji da Sjedinjene Države sumnjaju na znanstvenike o kojima je Demers govorio zbog veza s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine. Također je napomenuo da se tu ne radi o onim građanima NR Kine kojima su prethodno otkazane vize u skladu s proglasom o zabrani ulaska.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump potpisao je 29. svibnja proglas o ograničenju ulaska određenog broja studenata i znanstvenika iz NRK u zemlju, koji, prema mišljenju Washingtona, mogu predstavljati prijetnju američkim nacionalnim interesima. Radi se o osobama “povezanim s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine”, koji bi, prema američkim vlastima, mogli dolaziti s ciljem krađ tehnologije i intelektualnog vlasništva. Kinesko Ministarstvo obrazovanja prosvjedovalo je protiv ovih ograničenja od strane Sjedinjenih Država.
Komentari

komentar

loading...

You may also like