Više od trećine ukrajinskih izbjeglica planira ostati u Njemačkoj

Više od trećine izbjeglica iz Ukrajine želi trajno ostati u Njemačkoj, a većina se ovdje osjeća dobrodošlima, proizlazi iz ispitivanja objavljenog u četvrtak, prenosi Hina.

„Među ispitanima 26 posto ukrajinskih izbjeglica izjavilo je kako želi zauvijek ostati u Njemačkoj, a daljnjih 11 posto planira u Njemačkoj ostati najmanje nekoliko godina“, proizlazi iz studije „Izbjeglice iz Ukrajine u Njemačkoj – izbjeglištvo, dolazak i život“, koju su zajednički izdali Savezni ured za migracije i Institut za istraživanje njemačkog gospodarstva.

Prema istoj studiji, oko jedne trećine se nakon završetka rata želi vratiti u Ukrajinu, dok je 27 posto ispitanih izbjeglica još neodlučno. Čak 17 posto ukrajinskih izbjeglica je u međuvremenu pronašlo stalno zaposlenje, od čega se u 71 posto slučajeva radi o poslovima za koje je potrebna visoka ili viša stručna sprema. „U usporedbi s iskustvom kod prijašnjih izbjegličkih skupina, ovo je vrlo visoki postotak“, rekao je prilikom predstavljanja studije u Berlinu Herbert Bruecker iz Saveznog ureda za migracije.

Stručnjaci polaze od pretpostavke da će se udio zaposlenih među izbjeglicama povećati nakon svladavanja jezičnih prepreka. Više od polovice izbjeglica pohađa tečaj njemačkog jezika. U Njemačkoj trenutno boravi nešto preko milijun izbjeglica koje su zbog ruskog napada na Ukrajinu tijekom godine stigle u Njemačku. Osamdeset posto odraslih izbjeglica su žene.

Velika većina ispitanih se u Njemačkoj osjeća dobrodošlima, dok je samo sedam posto reklo kako nemaju osjećaj da su u Njemačkoj dobrodošli.

Njemačka ministrica: Rusija vodi “hibridni rat” u kojem počinje koristiti izbjeglice kao oružje





Komentari

komentar





You may also like