Visoke cijene LNG plina na azijskom tržištu prijete zemljama bez plinovoda

Nedavno smo izvijestili o visokim cijenama koje ukapljeni plin postiže na azijskom tržištu, zbog čega je američki izvoz LNG-a u Europu pao usprkos postojećim i novoizgrađenim terminalima ali i činjenici da su SAD u studenom povećale količine izvoza ukapljenog plina (vidi poveznicu ispod teksta).

Međutim, čini se kako problema nemaju samo europski uvoznici američkog LNG-a, već i pojedine azijske zemlje koje nemaju čvrste ugovore o njegovom zakupu, već se oslanjaju na kupnju na spot tržištu koje trenutačno doživljava pravi „bum“, i zbog čega one trpe velike financijske štete. Tijekom proteklog mjeseca cijene ukapljenog plina naglo su porasle za 50% i dosegnule 12,2 dolara po MMBTU (433 dolara za tisuću kubičnih metara).

Naime, usprkos trudu dobavljača LNG-a da popune „žedno“ azijsko tržište ( inače cjenovno najisplativiju svjetsku regiju za plasman ukapljenog plina), cijene toga plina naglo su skočile u posljednjih 6 godina. Jedna od država koja bi time mogla biti najviše pogođena  je Pakistan.  On je u siječnju želio naručiti 9 isporuka LNG-a ali po prvi put u zadnjih 5 godina to neće biti moguće ili zbog velikih cijena ili zbog nedostatka ponuda.

Pakistanu su trgovci ponudili „nebeske cijene“ za siječanj zbog čega je toj zemlji sada postalo jeftinije proizvoditi električnu energiju iz mazuta. Zbog nedostatka ponuda, Islamabad je morao raspisati drugi natječaj za opskrbu ukapljenim plinom od 8. do 18. siječnja. Ali ponuđen mu je LNG po drakonskim cijenama. Tako je međunarodni trejder DXT Commodities zatražio 15,28 dolara za MMBTU (542 dolara za tisuću kubičnih metara), a Trafigura – 19,8 dolara za MMBTU (702 dolara za tisuću kubičnih metara), prenosi pakistanski medij Dawn.

To je “ekonomski nemoguće čak i za proizvodnju električne energije, a politički pogubno za vladajuću stranku”, izjavio je izvjesni dužnosnik, vjerujući da bi vlada trebala povući natječaj. Objasnio je da je LNG po cijeni od 15,28 dolara po MMBTU ekvivalentan nafti Brent od 85-90 dolara po barelu, ali njom se sada trguje ispod 50 dolara. „Dizel i mazut pokazuju se isplativiji za proizvodnju električne energije“, navodi taj medij i dodaje kako trgovci žele iskoristiti ovakvo stanje i činjenicu da Pakistan nema plinovode tj. da potpuno ovisi o LNG-u.

“Spot cijene LNG-a za sjevernu Aziju najviše su u posljednjih šest godina, jer postoji velika potražnja do kraja siječnja. Trejder Trafigura odredio je cijenu tereta za Južnu Koreju krajem siječnja na 12,20 dolara. Posljednji put to je zabilježeno u studenom 2014. “, napisao je na Twitteru dopisnik Bloomberga iz Singapura Stefan Stapzhinski .
On naglašava kako su azijski potrošači sada ograničeni u opskrbi LNG-om zbog prekida opskrbe iz zemalja proizvođača od Australije do Alžira, kao i veće zimske potražnje, poglavito u Kini. Ruski medij EDaily kao uzrok ovome navodi i zagušenje prometa Panamskim kanalom.

O svemu ovome trebaju voditi računa i europski kupci ukapljenog plina s obzirom kako je činjenica da proizvođači LNG-a logično preferiraju znatno unosnije azijsko tržište gdje se postižu puno veće cijene. Drugim riječima europljani bi se u nabavi ukapljenog plina trebali osigurati čvrstim ugovorima i povoljnim cijenama s obzirom da, za razliku od, primjerice, Pakistana, u Europi postoji dobro razgranata plinovodna mreža, zbog čega ona nije podložna bilo kakvim cjenovnim ucjenama od strane trgovaca. Naravno uvijek treba voditi računa i o mogućim zakulisnim „igrama“ proizvođača, trejdera i kupaca koji bi mogli ići na uštrb krajnjih korisnika u smislu njihovog plaćanja veće cijene plina nego što je objektivno mogu dobiti iz drugih legalnih izvora.

Azija oduzima Europi LNG plin

 

Komentari

komentar
You may also like