Visoke cijene LNG plina na azijskom tržištu prijete zemljama bez plinovoda

Pakistanu su trgovci ponudili „nebeske cijene“ za siječanj zbog čega je toj zemlji sada postalo jeftinije proizvoditi električnu energiju iz mazuta. Zbog nedostatka ponuda, Islamabad je morao raspisati drugi natječaj za opskrbu ukapljenim plinom od 8. do 18. siječnja. Ali ponuđen mu je LNG po drakonskim cijenama. Tako je međunarodni trejder DXT Commodities zatražio 15,28 dolara za MMBTU (542 dolara za tisuću kubičnih metara), a Trafigura – 19,8 dolara za MMBTU (702 dolara za tisuću kubičnih metara), prenosi pakistanski medij Dawn.

To je “ekonomski nemoguće čak i za proizvodnju električne energije, a politički pogubno za vladajuću stranku”, izjavio je izvjesni dužnosnik, vjerujući da bi vlada trebala povući natječaj. Objasnio je da je LNG po cijeni od 15,28 dolara po MMBTU ekvivalentan nafti Brent od 85-90 dolara po barelu, ali njom se sada trguje ispod 50 dolara. „Dizel i mazut pokazuju se isplativiji za proizvodnju električne energije“, navodi taj medij i dodaje kako trgovci žele iskoristiti ovakvo stanje i činjenicu da Pakistan nema plinovode tj. da potpuno ovisi o LNG-u.

“Spot cijene LNG-a za sjevernu Aziju najviše su u posljednjih šest godina, jer postoji velika potražnja do kraja siječnja. Trejder Trafigura odredio je cijenu tereta za Južnu Koreju krajem siječnja na 12,20 dolara. Posljednji put to je zabilježeno u studenom 2014. “, napisao je na Twitteru dopisnik Bloomberga iz Singapura Stefan Stapzhinski .

On naglašava kako su azijski potrošači sada ograničeni u opskrbi LNG-om zbog prekida opskrbe iz zemalja proizvođača od Australije do Alžira, kao i veće zimske potražnje, poglavito u Kini. Ruski medij EDaily kao uzrok ovome navodi i zagušenje prometa Panamskim kanalom.

O svemu ovome trebaju voditi računa i europski kupci ukapljenog plina s obzirom