Visoke cijene nafte pomogle saudijskoj energetskoj tvrtki da zaradi 88 milijardi dolara u pola godine

Saudijska energetska tvrtka Aramco priopćila je u nedjelju da je njezina dobit skočila za 90% u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je pomoglo njezinoj polugodišnjoj zaradi da dosegne gotovo 88 milijardi dolara. Povećanje je blagodat za kraljevstvo i potrošačku moć prijestolonasljednika jer ljudi diljem svijeta plaćaju više cijene goriva na crpkama, dok energetske tvrtke ostvaruju najveću zaradu, izvještava France Presse.

Neto dobiti Aramca pomogla je snažna zarada u drugom tromjesečju zaključno s lipnjem koja je dosegla 48,4 milijarde dolara — brojka veća od svih prvih šest mjeseci 2021., kada je dobit dosegla ‘samo’ 47 milijardi dolara. Ovo je ujedno novi tromjesečni rekord zarade za Aramco otkako je prvi put plasirao oko 5% tvrtke na saudijskoj burzi krajem 2019. Zarada samo u ovom prošlom tromjesečju iznosi otprilike onoliko koliko je bila Aramcova godišnja dobit u 2020., kada je potražnja za naftom pala tijekom pandemije. Polugodišnja zarada od 87,9 milijardi dolara stavila je Aramco na pravi put da daleko nadmaši zaradu za cijelu 2019. godinu kada je dobit dosegla 88 milijardi dolara. Tvrtka je skok pripisala višim cijenama sirove nafte i prodanim količinama, kao i višim maržama rafiniranja. Ogromne rezerve nafte Saudijske Arabije među najjeftinijim su za proizvodnju na svijetu.

Aramcove financije ključne su za stabilnost kraljevstva; kada su njezine marže visoke, gospodarski rast Saudijske Arabije to odražava. Dok se zemlje diljem svijeta bore s inflacijom i recesijom, Međunarodni monetarni fond predviđa da će saudijsko gospodarstvo ove godine porasti za više od 7,6%, što je najveći svjetski rast.

Unatoč godinama nastojanja princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da diverzificira gospodarstvo i određenog uspjeha u povećanju prihoda koji nisu povezani s naftom, Saudijska Arabija se i dalje uvelike oslanja na izvoz sirove nafte kojim se plaćaju plaće u javnom sektoru, velikodušne beneficije građanima i potrošnja za obranu. Aramcova zarada također pomaže princu u ostvarivanju njegovih infrastrukturnih ciljeva Vizije 2030.

Kompanija će dioničarima isplatiti dividendu od 18,8 milijardi dolara za drugo tromjesečje, kao što je obećala od svog debija na burzi. Veća dobit dobra je za saudijsku vladu, koja je glavni dioničar Aramca. Tvrtka se smatra ključem za obnovu saudijskog gospodarstva. Njegovi prihodi od IPO-a (prva javna ponuda dionica nekog poduzeća op.a.) prebačeni su u Državni fond bogatstva za ulaganje u projekte za poticanje novih sektora i stvaranje novih radnih mjesta za saudijsku mladež.

Sirovom naftom Brent trgovalo se za oko 100 dolara po barelu, iako OPEC, predvođen Saudijskom Arabijom, i proizvođači izvan OPEC-a, predvođeni Rusijom, stalno povećavaju razine proizvodnje koje su bile smanjene tijekom vrhunca pandemije. Cijena nafte naglo je porasla nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači. Cijene su proteklih tjedana pale ispod granice od 100 dolara zbog usporenog gospodarskog rasta u Kini i SAD-u.





Glavni izvršni direktor Aramca Amin Nasser rekao je kako očekuje da će potražnja za naftom nastaviti rasti do kraja desetljeća, unatoč trenutnim ekonomskim pritiscima na pad. OPEC je rekao da očekuje da će svjetska potražnja za naftom porasti za oko 3 milijuna barela dnevno ove godine, a ukupna potražnja za naftom iznositi prosječno 100 milijuna barela dnevno.

Nasser je rekao da financijski rezultati Aramca do sada ove godine odražavaju ovu povećanu potražnju za naftom, iako su se zemlje diljem svijeta, uključujući Saudijsku Arabiju, obvezale smanjiti svoje emisije ugljika kako bi spriječile katastrofalne razine globalnog zatopljenja. “Svijet traži pristupačnu, pouzdanu energiju i mi odgovaramo na taj poziv”, rekao je, pozivajući na veća ulaganja u naftu i plin. “U vrijeme kada svijet brine o energetskoj sigurnosti, vi ulažete u budućnost našeg poslovanja. Naši kupci znaju da što god se dogodilo, Aramco će uvijek isporučiti”, rekao je Nasser u kratkom videu objavljenom uz financijske rezultate.

Saudijska Arabija trenutno proizvodi oko 10,5 milijuna barela dnevno, a velik dio izvozi u Aziju i najvećeg kupca, Kinu. Prijestolonasljednik je rekao da je najveći proizvodni kapacitet kraljevstva 13 milijuna barela dnevno. Aramco tvrdi da radi na tome da jednog dana dosegne tu gornju granicu. Aramco proizvodi svu naftu i plin Saudijske Arabije s ograničenjima proizvodnje koje diktira ministarstvo energetike.





 

Komentari

komentar

You may also like