Visoki američki dužnosnici tjeraju Kijev na dijalog s Moskvom

O čemu se god radilo, očito je kako je stvar u i oko Ukrajine postala krajnje opasna i da u slučaju nastavka „dijaloga gluhih“ to može dovesti do gubitka kontrole i prelaska iz još uvijek upravljane krize u onu neupravljivu – s golemim razarajućim potencijalom po sve u sukob uključene strane ali i svijet u cjelini

U jučer objavljenoj analizi na portalu Geopolitika News pod naslovom „Sprema li Rusija široku kopnenu operaciju u Ukrajini i je li moguć dijalog“ (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta), autor Zoran Meter je prognozirao kako su slijedeća dva do tri tjedna možda i ključni za daljnji tijek ukrajinskog sukoba i općenito krize oko te zemlje, pri čemu je naglasak stavio na današnje američke izbore i summit G20 koji se održava za tjedan dana na Baliju.

Meter, naime, smatra kako „stanje permanentnog jačanja napetosti, kako političke retorike i propagande tako i vojnih akcija na samom terenu, ne može trajati vječno jer prijeti opasnoj eskalaciji koja može izmaknuti kontroli onih koji uvijek misle da sve kontroliraju“. „Upravo u tome i „leži“ mogućnost za konačno pokretanje odlučujućeg dijaloga koji bi doveo, ako ni do čega drugog – a ono barem do izbjegavanja sukoba na relaciji Rusija-SAD odnosno Rusija-NATO“, navodi autor. Analizu zaključuje slijedećom ključnom konstatacijom:

„Vrijeme je za promjenu čitave ukrajinske paradigme i bolan prijelaz iz dugotrajne faze propagande u realnu politiku. U suprotnom se problem ne može riješiti.“

Ovaj je uvod bio potreban s obzirom na zanimljivi tekst na spomenutu temu koji nam stiže iz SAD-a a objavljuje ga CNN. U njemu se navodi kako su  „visoki američki dužnosnici posljednjih tjedana apelirali na Ukrajinu da signalizira da je još uvijek otvorena za diplomatske razgovore s Rusijom, usred zabrinutosti da bi javna potpora ratnim naporima zemlje mogla oslabjeti bez naziranja kraja sukoba“.

SAD želi da Kijev jasnije poruči kako želi pronaći rješenje za sukob i da Ukrajina ima moralnu visinu, navodi CNN pozivajući se na svoje izvore, upoznate s tim raspravama.

Američki dužnosnici, stoji dalje u tekstu, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, počeli su hitnije vršiti pritisak na Ukrajince da promijene svoju retoriku nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski početkom listopada potpisao dekret kojim se isključuju bilo kakvi pregovori s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj je dekret došao kao odgovor na rusko samoproglašeno pripojenje teritorija u istočnoj Ukrajini nakon tamošnjih lažnih referenduma.





“Spremni smo za dijalog s Rusijom, ali s drugim predsjednikom Rusije”, kazao je tada Zelenski.

Međutim, nije Zelenski taj koji ima previše manevarskog prostora, o čemu svjedoči i nastavak teksta CNN-a.

U njemu se navodi kako je Sullivan o tom pitanju razgovarao izravno sa Zelenskim tijekom prošlotjednog posjeta Kijevu,  pri čemu je izrazio stav SAD-a da kategoričko isključivanje bilo kakvih razgovora s Putinom ide u prilog „ruskom čelniku jer potiče narativ Kremlja da Ukrajinci odbijaju razgovarati“.





Naime, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov iznova je kazao kako je Rusija “otvorena” za pregovore s Ukrajinom, ali da “u ovom trenutku ne vidimo takvu priliku, jer je Kijev pretvorio u zakon (svoju odluku) da ne nastavlja nikakve pregovore”.

CNN podsjeća kako je The Washington Post nedavno prvi izvijestio da SAD poziva Ukrajinu na otvorenost za razgovore.

Također u tom kontekstu navodi kako je Sullivan razgovarao i s ruskim dužnosnicima, „uključujući svog ruskog kolegu Nikolaja Patruševa i Putinova vanjskopolitičkog savjetnika Jurija Ušakova, o deeskalaciji retorike Kremlja oko rata“ i posljedicama ako Rusija krene upotrijebiti nuklearno oružje.

Ovdje bismo dodali kako su jučer objavljene vijesti u NYT da su Sulivan i spomenuti visoki ruski dužnosnici iz sfere sigurnosti tajno razgovarali o sprječavanju eskalacije i neposrednog vojnog sukoba između SAD-a i Rusije, i da nisu razgovarali o modalitetima političkog rješavanja sukoba u Ukrajini.

Jesu li ili nisu, nitko ne može znati, ali i sama činjenica da su pokrenuti razgovori ovakve vrste i na ovakvim razinama sama po sebi govori o ozbiljnosti ukupnog stanja američko-ruskih odnosa i da nema znakova da se Moskva iz tog sukoba namjerava povući kao nekakva poražena strana na bojnom polju o čemu se, kao imperativu, na Zapadu često govorilo proteklih mjeseci.

Kako dalje piše CNN, nakon što je Sullivan napustio Kijev, Zelenski je u svojim noćnim obraćanjima izjavio da smo “spremni za mir, za pošten i pravedan mir, čiju smo formulu izrekli mnogo puta. Svijet zna našu poziciju. Ovo je poštivanje Povelje UN-a, poštivanje naše teritorijalne cjelovitosti, poštivanje našeg naroda i dužna odgovornost za teror – to je kazna za sve one koji su krivi i puna kompenzacija od strane Rusije za štetu koju su nam nanijeli.”

Iako je moguće da će Zelenski s ovakvim zahtjevima službeno izići uoči mogućih pregovora, u potpunosti sumnjamo da će Moskva o tome uopće željeti razgovarati. Jer u tom bi se slučaju i sama mogla povući bez pregovaranja. Jer pregovori, ovako kako ih formulira Zelenski, mogući su samo ako Ukrajina ostvari vojnu pobjedu na terenu i potpuno porazi ruske snage.

A da od toga neće biti ništa svjedoče i jučerašnje riječi glasnogovornika State Departmenta Neda Price koji je na medijskoj konferenciji u State Departmentu kazao  da svako diplomatsko rješenje trebaju razraditi Ukrajina i Rusija, ali i da „promjena režima (u Rusiji) nije cilj SAD-a ili Ukrajinaca. Price je kazao kako u Ukrajini neće biti odlučujuće vojne pobjede i da se sukob mora okončati dijalogom i diplomacijom.

“Zelenski je rekao da će [sukob] završiti samo kroz dijalog i diplomaciju. To neće biti odlučujuća [pobjeda] na bojnom polju. U konačnici, to bi trebao biti proces između Ukrajine i Rusije”, kazao je Price.

Zanimljivo je i da je na kraju svog teksta CNN podsjetio i na pojedine nesuglasice koje su se javljale između američkog predsjednika Bidena i ukrajinskog čelnika Zelenskog.

O čemu se god radilo, očito je kako je stvar u i oko Ukrajine postala krajnje opasna i da u slučaju nastavka „dijaloga gluhih“ to može dovesti do gubitka kontrole i prelaska iz još uvijek upravljane krize u onu neupravljivu – s golemim razarajućim potencijalom po sve u sukob uključene strane ali i svijet u cjelini.

Z. Meter: Sprema li Rusija široku kopnenu operaciju u Ukrajini i je li moguć dijalog?

 

 

Komentari

komentar

You may also like