Visoki kineski dužnosnik oštro o izvješću američkih obavještajnih službi

Zamjenik ministra vanjskih poslova NR Kine Ma Zhaoxu dao je izjavu o izvješću  američke tajne službe o istrazi o porijekla Covid-19, javlja u nedjelju, 29. kolovoza, agencija Xinhua.

Visoki kineski diplomat ovo izvješće lažnim, neznanstvenim i nepouzdanim, prepunog kleveta protiv Kine, zbog čega „smo se ozbiljnom prezentacijom obratili američkoj strani“.

Sjedinjene Države su, suprotno znanstvenim argumentima i činjenicama, kliznule u političku manipulaciju, navodi Zhaoxu, a „njihov je pravi cilj, pod krinkom pronalaska izvora virusa, kriviti Kinu i širiti politički virus“, dok je „sama činjenica da je obavještajna služba bila uključena u istragu izvora virusa nepobitan je dokaz politizacije ovog pitanja“.

Kaže kako Washington nije odgovorio na pozive međunarodne zajednice radi pojašnjenja sumnjivih aktivnosti biološkog laboratorija u Fort Detricku i 200 inozemnih američkih bio-laboratorija u pokušajima skrivanja istine i izbjegavanja odgovornosti, te da je dužnost i odgovornost Sjedinjenih Država da to objasne svijetu.

Više od 300 političkih stranaka, organizacija civilnog društva i think tankova iz više od 100 zemalja objavilo je priopćenje protiv politiziranja podrijetla virusa. Više od 25 milijuna kineskih korisnika interneta pridružilo se zajedničkom pisanju otvorenog pisma tražeći istragu američkog biološkog laboratorija u Fort Detricku. Sve to zajedno svjedoči o tome da ljudi samo žele znati istinu, navodi se u priopćenju kineskog MVP.

 





Komentari

komentar

You may also like