Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku želi promijeniti pravilo jednoglasnosti u procesu donošenja odluka

Dok Europska unija razmatra proširenje, njezin visoki predstavnik za vanjsku politiku predložio je da blok smanji opseg pravila jednoglasnosti u vanjskoj politici i reformira svoj proces donošenja odluka putem “kvalificirane većine glasova”, izvještava Anadolu Agency.

Josep Borrell u ponedjeljak je ustvrdio da je proširenje Europske unije ponovno visoko na dnevnom redu nakon što je Europsko vijeće odlučilo da budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije leži u bloku. Zemlje zapadnog Balkana već su na tom putu, a EU je također ponovila svoju predanost njima, dodao je. “Dok revitaliziramo proširenje EU-a, moramo uložiti sličan napor kako bismo reformirali EU i naše donošenje odluka. Jer proširena EU također mora biti sposobna djelovati. To također znači smanjenje opsega pravila jednoglasnosti u vanjskoj politici i drugim područjima, kako bi se više odluka donosilo kvalificiranom većinom”, rekao je. “Jasno je da smo u različitim vremenima platili cijenu za načelo jednoglasnosti u vanjskoj politici Europske unije, slabljenjem i odgađanjem naših akcija”, dodao je.

Naveo je da je bilo potrebno mjesec dana da se odobri šesti paket sankcija protiv Rusije te je dodao kako je slična dinamika zabilježena i na otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kada je Bugarska blokirala ono oko čega su se svi ostali mogli dogovoriti. Ako zemlje unaprijed znaju da se konačna odluka može donijeti kvalificiranom većinom, imaju snažan poticaj za pregovore, stvaranje saveza i oblikovanje konsenzusa, rekao je. Nemaju poticaj ulagati u zdrav kompromis ako znaju da sve mogu blokirati, dodao je Borrell.

Napomenuo je da proširenje Europske unije na one zemlje koje žele i mogu ispuniti uvjete nije “usluga” ili ustupak; ustvrdio je da je to u njihovom “strateškom interesu”. “Vjerodostojna politika proširenja je geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i gospodarski rast u cijeloj Europi”, rekao je, dodajući da moraju biti aktivni i proširiti se na one koji ispunjavaju kriterije.

Istaknuo je ideju osnivanja veće Europske političke zajednice i naveo da bi taj širi klub mogao ujediniti sve europske zemlje koje dijele demokratska načela i žele ostvariti konkretne i fleksibilne oblike suradnje. “Svi se slažu da bi takav klub trebao nadopunjavati, a ne zamijeniti postojeće politike EU-a, posebice proširenje. Također bi trebao nadopuniti, a ne zamijeniti, rad postojećih organizacija poput OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) i Vijeća Europe”, dodao je.

 





Rusija: EU ne razmišlja o negativnim posljedicama dodjele statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji

 





 

Komentari

komentar

You may also like