Visoki predstavnik u BiH: Neće biti centralizacije države, a važnu ulogu imaju Turska, RH i Srbija

Visoki međunarodni predstavnik za BiH, Christian Schmidt izjavio je u intervjuu za BN TV kako na putu prema Europskoj uniji neće doći do centralizacije Bosne i Hercegovine.

U intervjuu iz Bijeljine, Schmidt je, upitan o strahu da se BiH unitarizira, rekao kako se to neće dogoditi za vrijeme njegova mandata.

“Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštivati”, rekao je Schmidt. Dodao je da on dolazi iz Bavarske u Njemačkoj, gdje su ta prava posebno istaknuta.”Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i jamčiti prava saveznim pokrajinama, npr. kao što je to slučaj u Njemačkoj ili u entitetima u BiH”, dodao je njemački političar na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini.

Pritom je istaknuo kako je važno da zemlja nastavi provoditi reforme na “putu od Daytona prema Bruxellesu”, navodeći da važnu ulogu u tome procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU te međunarodna zajednica.

“Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, važnu ulogu imaju i Europska unija te međunarodna zajednica na osnovu Daytonskog sporazuma. Put BiH vodi od Daytona prema Bruxellesu. Ako ove tri zemlje to podrže, ja ću biti zadovoljan”, dodao je Schmidt.

On je potvrdio kako mu na raspolaganju stoje široke ovlasti iz Bonna (iz 1997.) koje podrazumijevaju i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke. Time de facto ima vrhovne ovlasti u BIH. Funkcija visokog predstavništva BiH je nastala 1995. Daytonskim sporazumom s ciljem nadgledanja provedbe civilnih aspekata mirovnog sporazuma.





Protiv novog predstavnika, ali i cjelokupne institucije visokog predstavništva je Milorad Dodik, a novog predstavnika nije podržala ni Moskva koja je otvorila ovu temu pred UN-ovim Vijećem sigurnosti, na što su iz Washingtona rekli da je izbor Schmidta “već gotova stvar”.

Komentari

komentar





You may also like