Visoki ruski časnik objasnio zašto napad na Ukrajinu nije “neizazvana agresija”

Rusija definitivno odbacuje optužbe za “neizazvanu agresiju” protiv Ukrajine, rekao je sinoć visoki vojni dužnosnik. “Željeli bismo definitivno odbaciti sve optužbe protiv nas za ‘neizazvanu agresiju’ protiv Ukrajine koje su izrečene. Aktualni režim u Kijevu došao je na vlast državnim udarom i odmah je pokrenuo progon protivnika, a kasnije i oružanu borbu protiv stanovništva Donbasa koje priča ruskim jezikom. Tijekom osam godina ukrajinski nacionalisti ubijali su civile na ovom teritoriju gotovo nekažnjeno i pripremali veliki vojni ulazak u te republike koje su se praktički odvojile od Ukrajine”, rekao je zamjenik ravnatelja odjela za neširenje nuklearnog oružja i kontrolu naoružanja pri ministarstvu, Igor Višnevski na preglednoj konferenciji za Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, prenosi ga ruski TASS.

“Ipak, nakon potpisivanja sporazuma iz Minska koji su bili jedini način da se donese mir u ovu zemlju, kijevske vlasti te sporazume čak nisu namjeravale ni provesti”, istaknuo je časnik, dodajući da su “akcije Rusije odgovor na koji su bili prisiljeni zbog tamošnjih zločina”. Moskva također odbacuje insinuacije o prijetnjama nuklearnim oružjem i djelovanja u cilju potkopavanja nuklearne sigurnosti u Ukrajini, rekao je. “Kasnije ćemo pružiti naš detaljan odgovor na insinuacije o navodnoj prijetnji nuklearnim oružjem i djelovanju na potkopavanju sigurnosti u Ukrajini”, rekao je Višnevski.

Naime, jučer je američki državni tajnik Blinken rekao da se ruska vojska pozicionirala oko nuklearne elektrane Zaporožje računajući da ukrajinska strana neće uzvratiti paljbu zbog straha od nuklearnog incidenta te da na taj način ruska vojska koristi “nuklearni štit”.

 

Komentari

komentar





You may also like