Vjerojatnost „tvrdog“ Brexita najveća do sada; ide li se na novi referendum?

Michel Barnier, koordinator EU za pitanje Brexita, smatra, kako je sinoćnje odbacivanje postignutog sporazuma o Brexitu od strane britanskog parlamenta povećalo do za sada neviđene razine vjerojatnost „tvrdog“ Brexita – tj. razlaza Bruxellesa i Londona bez postignutog sporazuma.

Agencija Associated Press piše kako je Barnier kazao da se u EU „više nego bilo kada brinu zbog takvog rizika“. Izrazio je žaljenje u svezi nehtjenja većine britanskih parlamentaraca za davanje potpore sporazumu i naveo, kako u EU jača priprema za realizaciju „tvrdog“ scenarija. Istodobno je naglasio kako bilo kakav dogovor između Bruxellesa i Londona mora uključivati sporazum, odobren objama stranama. Što god da se dogodi, ratifikacija sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU je nužna i taj se uvijet ne može promijeniti.

Podsjećamo: jučer je donji dom britanskog parlamenta glasovanjem odbacio sporazum između britanske vlade na čelu s premijerkom Theresom May i službenog Bruxellesa o izlasku te zemlje iz sastava EU. Protiv ratifikacije bila su 432 zastupnika, a „za“ njih svega 202. Kako navodi televizija CNBC, zbog ovakvog razvoja stanja pojedini političari iz najveće britanske oporbene stranake, one laburističke, smatraju kako je sve izgledniji i novi referendum po tom pitanju. Nije isključeno niti postavljanje pitanja o povjerenju premijerki Theresi May od strane oporbe, iako je teško vjerovati kako do njene smjene može doći, jer ona, usprkos činjenici da su protiv sporazuma glasali i zastupnici iz njezine konzervativne stranke i oni iz Demokratske unionističke stranke iz Sjeverne Irske, oni njoj i dalje pružaju potporu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like