„Vjetrovi promjena“ s Bidenom: kineski šef diplomacije stigao u Tokio

I dok se u Sjedinjenim Državama jučer i danas i službeno rasplelo pitanje pobjednika predsjedničkih izbora, duh Bidenove pobjede već se ranije počeo širiti svijetom. A s njime i neki novi (možda ipak preuranjeni) optimizam, da bi se stanje u svijetu i globalni geopolitički odnosi možda ipak mogli popraviti ili barem „pokrenuti s mrtve točke“ u smjeru poboljšanja.

Pa tako, slučajno ili ne, u vrijeme sve lošijih odnosa između SAD-a i njegovih azijskih saveznika i partnera (prije svega Japana, Australije i Indije) s Kinom u doba aktualne Trumpove administracije, stiže i slijedeća vijest koja svjedoči, kako, možda ipak počinju „puhati“ neki novi „vjetrovi promjena“ i u tom smislu.

Prema navodima agencije AP, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, u utorak, 24. studenog, stigao je u japansku prijestolnicu Tokio, gdje se susreo sa svojim japanskim kolegom Toshimitsu Motegijem  kako bi razgovarao o načinima za oživljavanje njihovih gospodarstava pogođenih pandemijom Covida-19, kao i o regionalnoj zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine. Inače, kineski turisti premašili su broj istih u Japanu iz doba prije pandemije.

Wangov posjet dolazi u vrijeme dok se Japan bori s ponovnim rastom zaraze koronavirusom, a vlada se bori za uravnoteženje mjera prevencije bolesti i funkcioniranja gospodarstva. Wang će se u srijedu sastati s premijerom Yoshihide Sugom.

Japan i Kina navode kako trenutačno ne razmišljaju o reprogramiranju državnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Japanu, odgođenog na proljeće ove godine zbog pandemije.
U političkom smislu odnosi dviju zemalja poprilično su zategnuti zbog teritorijalnih sporova i ratne povijesti. Ali Japan, ključni američki saveznik, Kinu vidi kao ključnog trgovinskog partnera i suočava se s izazovom uravnoteženja odnosa s obje države.

Posjet također dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog snažnog jačanja utjecaja Kine u regiji, zbog čega su japanski i australijski premijeri prošloga tjedna dogovorili međusobno jačanje vojnog partnerstva. Takav pristup i pogled na odnose u regiji Pekingu se ne sviđa i on to niti ne skriva te javno kritizira takve poteze, za što prije svega optužuje Washington.

Hoće li nova američka administracija po pitanju Kine zauzeti blaži stav u odnosu na ovu Trumpovu još je teško reći. O tome, kao o nužnosti, ovih je dana govorio i Henry Kissinger, upozorivši, kao se svijet u protivnom kreće prema ratnoj katastrofi, poput one iz Prvog svjetskog rata. O tom smo jučer pisali na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta).

Kissinger: ako Biden ne obnovi suradnju s Kinom svijet će ući u ratnu katastrofu

 

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like