Vlada Kuvajta podnijela ostavku tri mjeseca nakon formiranja

Kuvajtska vlada dala je ostavku u utorak, tri mjeseca nakon što je položila prisegu, izvijestili su državni mediji, usred eskalirajućih sporova s ​​parlamentom, prenosi New Delhi Times

Premijer Zaljevskog emirata Sabah Khaled Al-Sabah podnio je ostavku vlade prijestolonasljedniku šeiku Meshalu al-Ahmadu al-Jaberu Al-Sabahu, objavila je službena novinska agencija KUNA.

To je objavljeno dan prije parlamentarnog glasovanja o nesuradnji, koje je deset zastupnika podnijelo protiv premijera nakon što je optužen za “protuustavnu” praksu, uključujući korupciju.

Kuvajt je potresen sporovima između zakonodavaca i uzastopnih vlada kojima je dominirala vladajuća obitelj Al-Sabah više od desetljeća, a parlamenti i vlade nekoliko su puta raspušteni.

Kuvajt je svojoj skupštini dao veći utjecaj od sličnih tijela u drugim zaljevskim državama, uključujući ovlast da donosi i blokira zakone, ispituje ministre i podnosi prijedloge za izglasavanje nepovjerenja visokim državnim dužnosnicima, prenosi Reuters.

U veljači su ministri unutarnjih poslova i obrane zemlje podnijeli ostavke u znak prosvjeda zbog načina parlamentarnog ispitivanja drugih ministara. Parlament je ispitao ministra vanjskih poslova šeika Ahmeda Nasera al-Mohammeda Al-Sabaha – također člana kraljevske obitelji – zbog optužbi za korupciju i navodne zloporabe javnih sredstava, javlja New Delhi Times.





Šeik Ahmad preživio je glasanje o nepovjerenju 16. veljače, ali ministar obrane šeik Hamad Jaber Al-Ali Al-Sabah rekao je da odgađanje dugotrajnih ispitivanja prestavlja “zloupotrebu” ovlasti.

“Ispitivanje je ustavno pravo… ali parlamentarna praksa nas sprječava da ispunimo težnje kuvajtskog naroda”, rekao je tada kuvajtskim medijima.

Posljednja vlada zemlje položila je prisegu u prosincu, četvrta u dvije godine, nakon što je prethodna podnijela ostavku u studenom usred političkog zastoja.





Komentari

komentar

You may also like