Vlada Malija najavila povlačenje iz struktura “Sahelske petorice”

Čini se kako slijedi još jedan udar po francuskim interesima u sahelskoij Africi. O tome svjedoči i slijedeća vijest koju je objavila televizija Al-Arabiya, koja se pak poziva na izjavu prijelazne vlade države Mali. One iste, koja je od prošle godine počela provoditi protufrancusku politiku, pa čak u tom smislu zatražila i pomoć u borbi protiv terorizma, umjesto od Francuza, od ruske privatne vojske Wagner, što je izazvalo pravu uzbunu u Parizu ali i u Bruxellesu, koji, naravno, podupire svoju ponajvažniju članicu EU u njenim nacionalnim interesima. Evo o čemu se radi:

Vlada Malija najavila je povlačenje iz svih struktura “Sahelske petorice” (G5), koja, osim samog Malija, uključuje Niger, Burkinu Faso, Mauritaniju i Čad, javlja Al-Arabiya.

“Vlada Malija najavila je povlačenje iz struktura Sahelske petorice, uključujući i njegovih protuterorističkih snaga”, citirao je spomenuti medij vladino priopćenje.

Francuska je 2014. pokrenula protuterorističku operaciju “Barkhane” u sahelskoj regiji „Crnog kontinenta“. Misiju podupire regionalna struktura G5, stvorena iste godine. Svrha operacije u regiji Sahara-Sahel je borba protiv terorizma i stabilizacija stanja do razine na kojoj lokalne vlasti mogu same osigurati sigurnost. U ljeto 2021. francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će Pariz promijeniti model svoje vojne prisutnosti u Sahelu: operacija “Barkhan” u sadašnjem obliku bit će završena, a zamijenit će je međunarodni savez, u koji će biti uključene zemlje regije i drugi partneri.

Ranije je Elizejska palača izvijestila da su Francuska, njezini europski saveznici u operaciji Takuba, kao ii Kanada odlučili pokrenuti koordinirano povlačenje snaga iz Malija zbog neslaganja s prijelaznim vlastima u toj zemlji. Povlačenje će trajat će četiri do šest mjeseci, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Nakon toga je vlada Malija pozvala Pariz da “bez odgađanja” i pod nadzorom malijskih vlasti povuče snage uključene u operacije “Dina” i “Takuba”.

Komentari

komentar





You may also like