Britanska vlada pokreće značajne financijske reforme u sklopu Brexita

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas je najavila planove za odbacivanje više financijskih pravila EU-a nakon Brexita u velikom paketu financijskih reformi. Među više od 30 regulatornih mjera, nazvanih Edinburške reforme, Ujedinjeno Kraljevstvo planira preraditi pravila EU-a u područjima koja uključuju otkrivanje potrošača, sekuritizaciju, dugoročne investicijske fondove, prodaju, načine plaćanja, potrošačke kredite i nova investicijska istraživanja.

“Edinburške reforme iskorištavaju naše slobode nakon Brexita kako bi uspostavile agilan i domaći regulatorni režim koji radi u interesu britanskog naroda i našeg poslovanja”, rekao je britanski kancelar Jeremy Hunt, prenosi BBC. Vlada će također preispitati kontroverzne dijelove financijskih pravila Ujedinjenog Kraljevstva nakon krize: pravila o “ograničenju” koja razdvajaju investicijsko i maloprodajno bankarstvo te režim viših menadžera koji najviše rukovoditelje smatra odgovornima za neuspjehe.

Britanski premijer Rishi Sunak u prošlosti je reforme nazivao deregulacijskim “velikim praskom” poput onih iz 1980-ih. No, današnje najave obećavaju da će se reforme graditi na “stalno visokim regulatornim standardima”. “Ujedinjeno Kraljevstvo je velesila financijskih usluga – i dugo smo imali koristi od regulatornih standarda visoke kvalitete i predani smo njima”, rekao je ministar financija Andrew Griffith. Mjere su namijenjene jačanju položaja Londona kao globalnog financijskog središta i preuzimanju vodstva u zelenim i digitalnim financijama. Ovo je drugi paket reformi za reviziju financijskog pravilnika EU-a nakon Brexita nakon objave Zakona o financijskim uslugama i tržištima u srpnju.

Komentari

komentar

You may also like