UK planira blokirati kineske investicije u nuklearnu energiju

Britanski ministri razmatraju zabranu djelovanja i investicija kineskoj državnoj tvrtki “China General Nuclear” (CGN) na tlu Velike Britanije. Informaciju je prvu objavio Financial Times, a za The Independent je isto to potvrdio zasad neimenovani izvor iz vlade. Do zabrane će vrlo vjerojatno doći.

Informacija je bitna jer je kineska državna tvrtka već najavila investicije u dva velika britanska projekta. Riječ je o nuklearnoj elektrani Sizewell C vrijednoj 20 milijardi funti na obali u regiji Suffolk. Kineski CGN u projektu bi trebao sudjelovati s 20% vlasništva, dok bi francuska tvrtka  EDF sudjelovala s 80%.

Osim nuklearne elektrane Sizewell, kineska tvrtka najavila je ulaganje u još jednu nuklearnu elektranu u malenom mjestu Bradwell on Sea u Essexu.

Kineska ulaganja u industriju nuklearne energije u UK je dio dogovora iz 2015. između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tadašnjeg premijera David Camerona. U međuvremenu se odnos Londona i Pekinga zaoštrio zbog toga što UK zajedno sa saveznicima Zapada proziva Kinu zbog Hong Konga, Tajvana i odnosa prema Ujgur manjini.

Glasnogovornik UK ministarstva gospodarstva i energije tvrdi “Nuklearna energija bi trebala odigrati bitnu ulogu u niskougljičnoj budućnosti UK dok idemo ka eliminaciji našeg doprinosa klimatskim promjenama do 2050.”

 
Komentari

komentar

You may also like