Vladajući njemački CDU bira svog predsjednika

Dvodnevna izvanredna stranačka konvencija njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik stranke, počinje u petak navečer u virtualnom formatu.

Izbor novog predsjednika trebao je biti održan još u travnju prošle godine, ali su ova konvencija, kao i redovni stranački kongres u prosincu, odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

U veljači prošle godine aktualna predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je, nakon internih kritika njezinog rada, svoje povlačenje s mjesta predsjednice stranke, na kojem je u prosincu 2018. zamijenila dotadašnju predsjednicu Angelu Merkel.

Stranačka konvencija započinje u petak navečer govorima aktualne predsjednice stranke Kramp-Karrenbauer, kancelarke Angele Merkel i glavnog tajnika CDU-a Paula Ziemiaka.

Poslanicima konvencije u subotu bi se trebali obratiti austrijski kancelar Sebastian Kurz, bivši predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk, kao i predvodnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

Izbor novog predsjednika bi trebao biti održan u subotu prijepodne.





Za mjesto predsjednika su kandidirani bivši predsjednik zastupničkog kluba Friedrich Merz, aktualni premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet te predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roettgen.

Zasad nejasno hoće li novi predsjednik biti i kandidat za kancelara

Ispitivanja među članstvom CDU-a trenutno prednost daju konzervativnom kandidatu Merzu kojeg podržava i tzv. gospodarsko krilo stranke. Merz, koji je godinama zbog sukoba s kancelarkom Merkel bio odsutan iz rada stranke, zalaže se za povratak tradicionalnim demokršćanskim vrijednostima.





Armin Laschet slovi kao kandidat bivše predsjednice stranke Angele Merkel, a njegova prednost je što stoji na čelu najmnogoljudnijeg ogranka CDU-a, onog u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Norbert Roettgen se smatra neutralnim kandidatom, a glavni cilj mu je jačanje međunarodne uloge Njemačke.

Kao mogući kandidat u javnosti se spominje i aktualni ministar zdravstva Jens Spahn, no on se do sada nije jasno izjasnio o tome.

Trenutno je nejasno hoće li novi predsjednik CDU-a istodobno postati i kandidat Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima krajem rujna.

Njemački mediji javljaju da bi odluka o demokršćanskom kandidatu za kancelara mogla biti donesena nakon lokalnih izbora u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka, koji se trebaju održati sredinom ožujka.

Uoči izbora predsjednika CDU-a javni servis ZDF je objavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja po kojem ispitanici niti jednog od potencijalnih kandidata ne smatraju prikladnim kandidatom za kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima krajem rujna.

Istodobno Markus Soeder, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje, sestrinske stranke demokršćanske Unije, uživa podršku 54 posto ispitanih kada se radi o procjeni o prikladnom kandidatu za kancelara.

Trenutnog vicekancelara i kandidata socijaldemokrata za kancelara Olafa Scholza bi biralo 45 posto ispitanih.

Angela Merkel je na jesen 2018. odstupila s mjesta predsjednice CDU-a i najavila da se više neće kandidirati na parlamentarnim izborima, što je preduvjet za preuzimanje kancelarke pozicije.

Komentari

komentar

You may also like