Vladimir Putin: Današnje stanje oko Sirije podsjeća na zbivanja pred američku intervenciju u Iraku

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak, kako današnje stanje u svezi Sirije podsjeća na zbivanja koja su prethodila početku američke vojne kampanje u Iraku.

Predsjednik Putin o toj temi razgovarao je s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom na susretu održanom 11. travnja u Moskvi.

„Rekao sam, kako mene ovo jako podsjeća na zbivanja iz 2003. godine, kada su američki predstavnici u VS UN-a pokazivali navodno kemijsko oružje napravljeno u Iraku. Poslje toga počela je potpuna kampanja u Iraku, koja je završila razrušenjem države, rastom terorističke ugroze i pojavom „Islamske države“ na međunarodnoj sceni“, kazao je ruski čelnik. Pritom je citirao frazu izvjesnih ruskih pisaca: „Dosadno, djevojke“, dodavši, kako „smo mi to sve već vidjeli i promatrali.

Geopolitika. News podsjeća kako večeras u dvodnevni posjet Rusiji dolazi američki državni tajnik Rex Tillerson, čija je proturuska retorika posljednjih dana izazivala prilično iznenađenje u ruskim političkim krugovima. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ne očekuje nikakav značajniji proboj i napredak u zategnutim odnosima dviju vojnih velesila. Na sastanku se jedino očekuju predstavljanja pozicija svake od strana u svezi sirijske problematike, pričemu su one objema stranama već ionako vrlo dobro poznate. Ostavljamo mogućnost da državni tajnik u Moskvu dođe s određenim dokazima (bar ih takvim smatra Washington) o kemijskom napadu od strane Asadovih zrakoplova.

A da stvarnog pomaka u odnosima Rusije i SAD-a po pitanju Sirije ne može biti, ukazuju i oštre reakcije Moskve na američki raketni napad na sirijsku zrakoplovnu bazu 7. travnja, koju je ruski predsjednik Putin vrlo brzo javno proglasio američkom agresijom. U takvim okolnostima očekivati njegovo značajnije reteriranje od tih kritičnih događaja, u ovako kratkom vremenskom odmaku nije ozbiljno očekivati. Također smatramo kako su potpuno pogrešne pretpostavke pojedinih svjetskih medija, prema kojima državni tajnik Tillerson dolazi u Moskvu s preporukom predsjedniku Putinu za odustajanje od potpore Asadu, u zamjenu, da se krivica za nedavni kemijski napad s Rusije i Damaska prebaci na Teheran. Pritom podsjećamo i na navode The Washington Posta od prije nekoliko dana, kada je objavio intervju s jordanskim kraljem Abdullahom II. uoči njegovog posjeta SAD-u, prema kojima se kralj zalaže za američko-arapski dogovor s Rusijom po pitanju Sirije, kroz trgovinu s „Krimom i Iranom“. Preciznije, na Krim bi međunarodna zajednica „zaboravila“, a Rusija bi odustala od savezništva s Iranom na način da to ne bi morala javno kazati već bi jednostavno ostala „neutralna“ glede aktivnosti Zapada usmjerenim k izbacivanju Irana iz „igre“ tj. iz Sirije.

Takvu varijantu, u ovako posloženim geopolitičkim uvjetima kakvi su danas u svijetu, također odbacujemo kao moguću opciju. Poglavito po pitanju Bliskog istoka i Sirije, gdje je Rusiji, zapravo, Iran jedini preostali čvrsti oslonac. Osim toga, čelnici tih dviju država su doslovno prije nekoliko desetak dana u Moskvi dogovorili međusobnu snažnu buduću suradnju i partnerstvo, sve to „podmazavši“ i unosnim vojnim, trgovinskim i energetskim  ugovorima.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like