Vladimir Putin i Xi Jinping razgovaraju u video formatu

Nakon što su prije cca mjesec dana u on line formatu razgovarali američki i kineski državnici Joe Biden i Xi Jinping, pa prošli tjedan američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin, red je, čini se, došao i za razgovor između ruskog i kineskog čelnika.

Tako su, danas, u za javnost otvorenom dijelu razgovora dvojica državnika razgovarali o bilateralnim odnosima i prilično se opušteno dotaknuli međunarodnog dnevnog reda, kako to navode RIA Novosti.

“Drago mi je što imam priliku imati izravnu liniju komunikacije s vama. … Smatram (naše) odnose pravim modelom međudržavne suradnje u dvadeset prvom stoljeću”, rekao je Putin na početak sastanka.

Kineski čelnik je zahvalio ruskom predsjedniku na otporu pokušajima „zabijanja klina“ između Moskve i Pekinga, a također je naglasio povećanje broja zajedničkih projekata i povećanje trgovine.

“U razdoblju siječanj-studeni ove godine robna razmjena je porasla za 31 posto na 123 milijarde dolara. Rekordni brojevi od prije pandemije 2019. već su oboreni. U bliskoj budućnosti, prema dogovoru, preći ćemo granicu od 200 milijardi